SEGRE

MEDI AMBIENT SALUT PÚBLICA

Reg, prohibició de fer obres que causin pols i més busos si la contaminació es dispara

Un protocol de la Paeria preveu restringir la circulació dels vehicles més contaminants en casos extrems poc probables || Afirma que, malgrat episodis concrets, la situació a Lleida és de “confort”

La ciutat té una única estació de vigilància de la contaminació, entre Pius XII i Bisbe Irurita.

La ciutat té una única estació de vigilància de la contaminació, entre Pius XII i Bisbe Irurita.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El protocol d’actuació de la Paeria en episodis de contaminació atmosfèrica a la ciutat determina, en casos molt greus de concentració de diòxid de nitrogen (NO2), fins i tot la restricció de la circulació dels vehicles més contaminants i de l’aparcament regulat a la calçada. Aquesta mesura està prevista en el cas que s’arribi de forma sostinguda a 200 micrograms per metre cúbic de NO, el límit recomanat, però el tinent d’alcalde Fèlix Larrosa va considerar que és “pràcticament impossible” que es doni aquesta situació a Lleida, al contrari que a grans urbs com Barcelona.

Va indicar que les mitjanes mensuals i anuals de la ciutat ofereixen una “situació de confort”. Ahir, per exemple, el pic més alt va ser de 64 micrograms per metre cúbic i el 21 de novembre passat, un dels dies amb més contaminació, va ser de 158. El document estableix que, amb una xifra de 160, el departament de salut pública i serveis socials advertiria la població de risc i, alhora, reforçaria el transport públic.

Pel que fa a la contaminació per partícules de metall a l’aire (PM10), el protocol preveu també advertir a la població de risc si hi ha un avís preventiu de concentracions de 50 micrograms, el màxim recomanat. En aquests casos, també està previst regar amb aigua parcs i places no asfaltades i augmentar el reg als carrers, així com restringir l’ús de màquines bufadores per a la neteja d’espais públics i els permisos d’obres i activitats que aixequin pols.

Si les partícules de metall es mantenen a 50 durant més de tres dies seguits i es dóna un episodi de 80, es prohibiran aquestes últimes activitats. El 21 de novembre, Lleida es va situar al tercer lloc del rànquing de capitals amb més contaminació per PM10 a l’aire, amb pics de 97 micrograms per metre cúbic.

tracking