El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar ahir que la plataforma nord-americana Uber és un servei de transport al qual es pot exigir llicència i altres autoritzacions per donar servei als Estats membres. D’acord amb les normes comunitàries actuals, correspon als Estats membres “regular les condicions de prestació” d’aquests serveis, segons recull la decisió judicial, que descarta que el servei prestat per Uber es limiti a un “servei d’intermediació”. La sentència considera que un servei d’intermediació com el que ofereix la plataforma per posar en contacte conductors no professionals que utilitzen el seu propi vehicle amb els usuaris està “indissociablement vinculat” a un servei de transport. La sentència, que no admet cap recurs, respon a una qüestió prejudicial cursada per un jutjat de Barcelona a partir d’una denúncia per presumpta competència deslleial presentada el 2014 per l’associació catalana de taxistes Elite Taxi Barcelona contra aquesta plataforma.
La sentència, que estableix jurisprudència en el conjunt de la Unió Europea, permet a les autoritats nacionals exigir a Uber llicències per serveis de taxi, si ho consideren oportú, a l’entendre que la seua activitat ha d’estar regulada per la normativa comunitària relativa al transport i no als serveis digitals o d’una altra naturalesa.
Des de la companyia, tanmateix, van considerar que la decisió de la justícia europea “no canvia res en l’operativa” d’Uber a la majoria dels països de la Unió, segons va indicar un portaveu després de conèixer la decisió.
Per la seua part, una font de Cabify va afirmar que el seu model de negoci “és i ha estat sempre cent per cent legal”, i que “no està relacionada en absolut” amb la sentència. Finalment, la patronal d’empreses de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) va dir que Uber opera a Espanya amb les llicències i autoritzacions que exigeix la llei.