SEGRE

SERVEIS SOCIALS EQUIPAMENTS

La Paeria compra l’antic convent de les josefines per al centre de persones sense llar

El finançarà amb el seu pressupost, la qual cosa permetrà que el consorci pugui destinar el milió procedent d’una herència a la rehabilitació || És al carrer Acadèmia, té uns 3.000 m

Façana de l’antic convent que dóna al carrer Acadèmia.

Façana de l’antic convent que dóna al carrer Acadèmia.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria adquirirà l’antic convent de les josefines –l’orde de les Filles de Sant Josep– al carrer Acadèmia per ubicar-hi el centre d’atenció a persones sense llar. Aquest edifici està situat al número 18, davant de l’Acadèmia Mariana, i la superfície és més gran que la de l’antiga residència Pare Coll, on inicialment estava previst ubicar aquest servei (vegeu el desglossament).

Fonts pròximes a l’operació van informar a aquest diari que l’acord ja és definitiu, després que l’orde religiós hagi aprovat la venda. L’alcalde, Àngel Ros, va confirmar aquest extrem i va detallar que l’import de l’adquisició, fixat en 800.000 euros, serà a càrrec íntegrament de l’ajuntament, que posteriorment cedirà l’ús de l’immoble al consorci format pel mateix consistori, el Bisbat, Arrels i Càritas. Aquest fet permetrà que el consorci pugui destinar a la rehabilitació i posada en marxa del centre de dia el milió d’euros que va reportar la venda de la casa Villa Torregrossa, ubicada a Sant Sebastià, la propietària de la qual, una descendent dels comtes de Torregrossa que va morir sense fills, va deixar en herència a la Paeria amb la condició que destinés a beneficència els diners que n’obtingués.

L’immoble està desocupat des del 2008, quan les religioses que acollia en van marxar

La idea és que l’equipament per a persones sense llar pugui entrar en servei amb el centre de dia i anar condicionant de manera progressiva tot l’immoble. L’antic convent de les josefines té una superfície d’uns 3.000 metres quadrats que inclou un jardí interior. L’ajuntament aprovarà formalment la compra la setmana que ve en una reunió de la junta de govern. Posteriorment, i com succeeix en qualsevol compra de patrimoni per part d’un consistori, la Generalitat de Catalunya ha de donar el vistiplau, per a la qual cosa és previsible que no hi hagi cap problema.

Els membres del consorci van acordar fa un any que el servei per a persones sense llar comptarà amb un centre de dia i residència d’entre 30 i 40 places, i també estava previst que la seu aculli el departament de Serveis Socials de la Paeria. El centre portarà el nom de Pare Suñol, en memòria de Joan Suñol, president d’Arrels Sant Ignasi recentment mort. El vell convent és buit des del 2008, quan les vint-i-tres religioses que acollia es van traslladar a un altre a Manresa, i van posar fi d’aquesta manera a més d’un segle de presència a la ciutat. Algunes parts de l’edifici estaven en males condicions.

Tanmateix, l’operació havia de ser validada per una comissió que vetlla pels actius procedents d’entitats nacionalitzades (era propietat de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani, que va ser absorbida pel Sabadell), i no ho ha fet. A més a més, els veïns del Barri Antic van protestar contra la ubicació d’un centre per a persones sense llar en aquest edifici.

Alternativa davant de la falta de resposta a l’oferta per Pare CollLa Paeria ha optat per la compra de l’antic convent del carrer Acadèmia després que el Banc Sabadell hagi anat dilatant el vistiplau al principi d’acord al qual es va arribar fa un any per a l’adquisició d’un altre edifici amb passat religiós, l’antiga residència Pare Coll, al costat de la Catedral Nova. Aquest immoble compta amb uns 2.300 metres quadrats. Quan es va fer públic el principi d’acord, tot plegat feia presagiar que no hi hauria cap problema a formalitzar-lo de forma definitiva, ja que l’antiga residència es trobava en un pèssim estat.

tracking