SEGRE

LLEURE CONSUM

Més clientela amb menys diners

L’hostaleria fa un balanç positiu del 2017 en bars i restaurants || Empresaris d’aquest sector reconeixen que “la gent està tornant a sortir”, i encara que la despesa és menor que abans de la crisi econòmica, aquest ha estat el millor dels últims anys pel que fa a consum i activitat

Imatge d’una terrassa d’un bar plena en ple Centre Històric.

Imatge d’una terrassa d’un bar plena en ple Centre Històric.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cens de la Cambra de Comerç de Lleida compta amb un total de 2.240 empreses que són al sector de bars, restaurants i locals nocturns. Moltes d’aquestes comparteixen el bon balanç de Castellarnau, encara que amb diferències. “Per a nosaltres l’octubre va ser difícil, va baixar un munt l’activitat, però el balanç general és bo”, diu Miguelina, responsable del bar El Bugui, a la plaça Constitució. “Per a nosaltres ha estat millor que el 2016, malgrat que hem notat un lleuger descens del consum en els mesos d’octubre i novembre, però creiem que és habitual perquè ha afectat tots els sectors”, diu Ismael, encarregat del bar restaurant Tòfol. “Nosaltres, que fa moltíssims anys que estem oberts, ja tenim una clientela fixa que ajuda a quadrar-nos comptes, però sí que és veritat que aquest any ha estat bo, bastant lineal, però bo”, diu Julián, propietari del bar Roma, al costat del Rectorat de la UdL. I és que, com va dir un consumidor d’aquest últim establiment, “la gent torna a sortir de vermut, però sense demanar la barreja”. És un bon resum de l’activitat hotelera d’aquest any.

Per la seua part, els pubs nocturns i les discoteques també estan satisfets amb aquest any 2017 que acaba. “Més o menys ens ha anat en la línia dels últims anys”, diu Josep Manel Castillón, Mannix, propietari de Les Paul i La Boite. “Notem la situació política, però l’estiu ens ha anat molt bé, la gent vol sortir i tornar a passar-s’ho bé”, recalca. I és que, entre altres coses, els bars, els restaurants i les discoteques serveixen sobretot per passar-ho bé i per despreocupar-se de la rutina quotidiana.

“Poc podem fer des de l’hostaleria per frenar la seua activitat”, es lamenten els gerents

El ‘botellón’, una xacra per als pubs i discoteques Un dels principals problemes i que més maldecaps està provocant als gerents dels bars nocturns i de les discoteques de Lleida, així com de tot l’Estat, és el botellón. “És una cosa que s’ha implantat en una part de la societat i per a la qual és molt difícil trobar una solució, almenys des del punt de vista dels bars nocturns i les discoteques”, diu Luis Diéguez, de la discoteca The Hill.  El fet de poder comprar a qualsevol supermercat una botella d’alcohol i beure-la abans d’entrar a la discoteca o el pub de torn ha afectat a les vendes i a les caixes d’aquests locals, encara que sospiren perquè a Lleida no hi hagi el que es denominen botellons fixos. “Sí que és cert que en alguns pàrquings se’n formen alguns els caps de setmana o els dies festius, però per sort a la ciutat no hi ha una zona fixa de botellón ni està gaire generalitzat”, diu Josep Manel Castillón, Mannix. “El perfil principal del botelloner és un jove, estudiant, sense diners o ingressos fixos que prefereix gastar-se un parell d’euros en una ampolla, vint més en l’entrada a una discoteca i entrar-hi begut per estalviar. Nosaltres no podem solucionar-ho, ells amb 4 euros ja beuen i s’emborratxen. No podem fer res per esmenar-ho, l’administració sí que podria fer-hi alguna cosa”, es lamenta Mannix. Els botellons solen augmentar la seua presència a Lleida durant els mesos d’estiu.

tracking