SEGRE

SANITAT EPIDÈMIA

La grip omple Urgències i obliga a reobrir la cinquena planta de l'Arnau amb 10 llits

La vacuna de la grip d’aquest hivern només està sent efectiva en un 25% dels casos, per la qual cosa tant a Urgències de l’Arnau com als CAP reben aquests dies un alt nombre de pacients amb aquest virus. De fet, tal ha estat l’auge de persones que han anat a l’hospital que ha estat necessari reobrir deu llits de la cinquena planta, tancada per retallades

Les Urgències de l’Arnau reben aquests dies molts pacients per culpa del virus de la grip.

Les Urgències de l’Arnau reben aquests dies molts pacients per culpa del virus de la grip.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada dia són més els lleidatans que van als CAP i a Urgències de l’Arnau de Vilanova per culpa del virus de la grip. Tal ha estat l’auge de pacients que han anat a l’Arnau en els últims tres dies, que l’hospital ha hagut d’obrir deu llits de la cinquena planta, que està habitualment tancada. El sindicat CCOO va explicar que a mitjans del mes de desembre ja es van duplicar els boxs a Urgències de l’Arnau a causa de l’increment de pacients amb afeccions respiratòries i que també es va reobrir la segona planta amb trenta llits.

La portaveu del sindicat, Amparo Loren, va constatar en aquest sentit que reobrir llits “no és a causa de la grip, sinó perquè no s’han revertit les retallades del 2012”. També va explicar que actualment “hi ha trenta llits menys perquè els utilitzen els malalts ingressats a l’UCI”, ja que les instal·lacions estan en obres.

Els Centres d’Atenció Primària també estan atenent múltiples casos de virus respiratoris

El sindicat també va remarcar que el Pla Nacional d’Urgències de Catalunya que el departament de Salut va llançar l’any passat no està donant bons resultats a causa de la falta de pressupostos, encara que Loren va dir que el 155 “hi pot tenir també alguna cosa a veure”. Tanmateix, el sindicat va destacar “que no estem tan malament com en altres hospitals”. En aquest sentit, es va referir a la Vall d’Hebron de Barcelona, on va assegurar que amb l’auge de la grip hi ha pacients que fa dies que estan “arraconats en passadissos, un cosa que aquí no passa”. Tot i així, va denunciar que a l’Arnau sí que existeix pressió al personal a causa del col·lapse a Urgències.

La vacuna contra la grip d’aquest hivern no té tanta efectivitat com la d’altres temporades. És la mateixa que la de l’hivern passat, ja que no hi ha hagut temps per modificar-la, i s’ha demostrat que en una de les tres soques, la principal i que afecta sobretot la gent gran, l’A-AH3, només té efectivitat en el 25 per cent dels casos, mentre que el percentatge habitual ronda el 50 per cent.

La setmana passada, a la província de Lleida, hi va haver entre cinquanta i cent casos de grip per cada 100.000 habitants. Per considerar que hi ha epidèmia, hi ha d’haver 109,4 casos per cada 100.000 persones, per la qual cosa molt probablement avui s’arribarà a aquest punt, que és quan Salut actualitza les dades.

La recepta electrònica ja és operativa entre autonomies El sistema de prescripció de recepta electrònica ja està disponible entre catorze autonomies després que Sanitat hagi autoritzat la incorporació de Catalunya, Astúries, Cantàbria, Múrcia i el País Basc a aquest sistema que permet obtenir els medicaments en farmàcies de qualsevol comunitat autònoma. El ministeri de Sanitat destaca que l’objectiu és que els ciutadans puguin moure’s per tot el territori i obtenir els medicaments prescrits electrònicament a qualsevol oficina de farmàcia del país. Per la seua banda, el president del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Josep Aiguabella, va indicar que el sistema només està validat i que s’ha iniciat una prova pilot en una farmàcia de la Pineda per comprovar com funciona a la pràctica. Va afegir que de moment no han rebut cap comunicació sobre el dia en què es podrà començar a despatxar en farmàcies de Lleida receptes electròniques de fora de Catalunya. Les farmàcies de les nou comunitats que ja disposaven anteriorment d’aquest servei (Aragó, Canàries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Navarra, País Valencià, Extremadura, Galícia i la Rioja) han subministrat més de tres-cents mil envasos de medicaments a pacients d’altres regions. Les següents comunitats que pròximament estaran en condicions de complir els requisits perquè Sanitat els autoritzi l’entrada al sistema són Ceuta i Melilla, Andalusia, illes Balears i Madrid. El ministeri remarca que la prescripció electrònica de medicaments a Espanya arriba al 90 per cent de les receptes en el sistema públic.

tracking