SEGRE

SANITAT ACTIVITAT ASSISTENCIAL

Epidèmia de grip a Lleida, que dispara l'atenció domiciliària

El CUAP de Prat de la Riba reforça l’equip a l’augmentar en un 50 per cent les visites a gent gran || Urgències manté xifres similars a les de l’any passat

Imatge de la sala d’urgències de l’Hospital Arnau de Vilanova aquesta setmana.

Imatge de la sala d’urgències de l’Hospital Arnau de Vilanova aquesta setmana.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La grip ha entrat en fase epidèmica a Lleida i a la resta de Catalunya, i ho ha fet arribant en una taxa d’incidència de 248,5 casos per 100.000 habitants, quan la barrera epidèmica se situa en 109 casos, segons recull el Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (Pidirac). La directora adjunta de l’Atenció Primària de Lleida, Montse Farran, va explicar que el nombre de pacients atesos pel servei de Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba és pràcticament el mateix que per la fase de grip de l’any passat, amb una lleugera pujada, fins a les 130 visites diàries. Però en comparació amb l’època no gripal, les atencions es disparen, ja que diàriament s’atén prop de vuitanta persones.

Farran va destacar que els casos de grip no són “fora del que és normal”. Tanmateix, sí que va assenyalar que s’ha disparat l’atenció domiciliària a la gent gran. En concret, si en fase epidèmica de grip els equips mèdics solien atendre uns cinc domicilis al dia, aquesta setmana s’ha arribat a les vint sortides. En general, l’atenció diària per la grip s’ha disparat un 50 per cent.

Habitualment durant la fase gripal s’atenia cinc domicilis al dia i aquesta setmana ha arribat als vint

Tant és així, que el CUAP reforçarà el seu equip per als pròxims quinze dies. Els pacients més afectats són gent gran i nens. A l’Hospital Arnau de Vilanova, ha estat tal l’augment de pacients que han anat a Urgències aquesta setmana, que l’hospital ha hagut d’obrir deu llits de la cinquena planta, que està habitualment tancada.

A Catalunya, durant l’última setmana s’han triplicat els casos de grip i, segons assenyala el Pidirac, l’activitat gripal “presenta un nivell que es correspon amb l’activitat epidèmica creixent d’una temporada gripal habitual”. Metges d’urgències, per la seua banda, van explicar que “tot fa pensar” que la setmana que ve o l’altra s’arribarà “al pic més alt”.

Un 43% de lleidatans dins del grup de risc estan vacunats Del total de lleidatans que formen part del grup amb alt risc de desenvolupar complicacions amb la grip –com majors de 65 anys i menors de 5, embarassades, malalts crònics o personal sanitari– estan vacunats un 43 per cent, per sobre de la mitjana catalana, que se situa en el 38 per cent. La conselleria de Salut insisteix en la importància de la vacuna per a aquest col·lectiu vulnerable, ja que encara que no cobreixi per complet el risc de passar la grip, sí que minimitza els símptomes. De fet, la vacuna d’aquest hivern només està sent efectiva en un 25 per cent dels casos, mentre que el percentatge habitual ronda el 50 per cent. Salut també recomana trucar al 061 abans d’anar a Urgències perquè, en aquest número, professionals recomanen si és necessària l’atenció mèdica urgent o no. Finalment, és molt important rentar-se les mans amb freqüència per tal d’evitar contagis.

tracking