SEGRE

PATRIMONI NORMATIVA

Més edificis protegits

La renovació del Catàleg de Béns Protegits en el marc del POUM incorpora immobles moderns com el Brasilia del passeig de Ronda, les cases dels carrers de les Verges de Balàfia o alguns CAP i centres cívics || Encara s’ha de concretar el nivell de protecció que els assigna

L’edifici Brasilia, ubicat al passeig de Ronda, té una façana singular.

L’edifici Brasilia, ubicat al passeig de Ronda, té una façana singular.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Renovar-se o morir. Això sembla que està fent l’ajuntament amb el Catàleg de Béns Protegits, en el marc del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, amb una nova proposta que incorpora edificis moderns com els del campus de Cappont de la Universitat de Lleida, singulars com el Brasilia del passeig de Ronda o les cases dels carrers de les Verges de Balàfia, equipaments com el pavelló Barris Nord i infraestructures viàries com la passarel ·la del Liceu Escolar. Així, ja no se centra només en elements clàssics d’alt valor patrimonial i artístic, sinó que en cataloga també altres de més mundans. A més, afegeix espais urbans, com la trama de carrers del Centre Històric, i també naturals i paisatgístics. En global, s’amplia de forma considerable al passar de 150 a 506 elements, dels quals 279 són nous i uns 72, subdivisions d’actuals.

El director de l’àrea d’Urbanisme, Joan Blanch, va explicar que hi ha diferents graus de protecció. Un significa “protecció integral, que són intocables”, com per exemple el Turó de la Seu Vella, les restes de muralla, el Castell dels Templers o l’església de Sant Llorenç. A partir del nivell dos, es permet executar-hi algun tipus de modificació fins a arribar al cinc, que marca que només s’han de documentar (fins i tot es podrien enderrocar arribat el cas). Blanch va indicar que encara s’ha de detallar el nivell que s’assigna a molts dels elements incorporats. Així mateix, va recordar que anys enrere, a través d’un conveni amb el Col·legi d’Arquitectes, l’historiador Frederic Vilà i l’arquitecte Xavier Rodríguez van iniciar la revisió del catàleg introduint-hi “una lectura més actual dels valors arquitectònics”, amb una importància més des del punt de vista històric que de valor patrimonial. Va afegir que amb l’elaboració del nou POUM van adjudicar a l’equip de Manel Julià l’acabament del nou catàleg, la proposta del qual encara s’ha d’aprovar, com la resta del pla urbanístic.

Xavier Rodríguez va apuntar que en el seu moment van apostar per incorporar edificis que mostressin “l’evolució arquitectònica de la ciutat”, diferents tipologies de vivendes i altres infraestructures, així com espais verds. Va afegir que quan el nou catàleg estigui en exposició pública l’examinaran i, en cas que ho vegin necessari, hi presentaran al·legacions.

EDIFICIS

  • Habitatges i equipamients. La proposta del nou Catàleg de Béns Protegits incorpora edificacions d’habitatges com ara el Brasilia de Ronda, els xalets de l’avinguda Navarra o els blocs situats al costat del Mercat del Pla. També edificis d’equipaments com els centres cívics de Balàfia i Pardinyes, l’Escola Oficial d’Idiomes, el col·legi Cervantes, el pavelló Barris Nord o els CAP de Cappont i la Bordeta.
  • Infraestructures. La passarel·la del Liceu Escolar, el pont Vell, el pont Nou i el del Ferrocarril. Així mateix, in· clou escultures modernes com la plaça Europa.

ENTORNS

  • Trama urbana. Incorpora trames de car· rers del Barri Antic com els dels eixos Lluís Besa-les Mon· ges-l’Ereta, Cavallers-Gramà· tics-Sant Carles-Dipòsit i plaça Paeria-carrer Major-plaça Catedral-Sant Antoni. També inclou la rambla Ferran, Francesc Ma· cià, la plaça la Pau, la Banqueta de Blondel, la plaça del Clot i la font o les rambles Corregidor Escofet i Doctora Castells.
  • Espais naturals. Assigna nivell de protecció ambiental a la Mitjana, les Bas· ses i la canalització, i de patri· moni natural als aiguamolls de Rufea, la séquia de Raimat o el pantà de Suquet.

ELEMENTS CLÀSSICS

  • Monuments. El document manté momuments clàssics com la Seu Vella, la Suda, el Castell dels Templers i esglésies com les de Sant Llo· renç o Sant Joan, així com ca· ses modernistes i l’Arc del Pont amb Indíbil i Mandoni.
  • Restes arqueològiques.  Especifica el detall de tots els trams de muralla que s’han tro· bat, emmarcats en les seues di· ferents èpoques, així com fonts ubicades bàsicament al Centre Històric, però també als Camps Elisis.
  • Cementiri. El catàleg inclou l’església del cementiri i diversos panteons familiars.
L’edifici Brasilia, ubicat al passeig de Ronda, té una façana singular.

L’edifici Brasilia, ubicat al passeig de Ronda, té una façana singular.MAGDALENA ALTISENT

L’edifici Brasilia, ubicat al passeig de Ronda, té una façana singular.

L’edifici Brasilia, ubicat al passeig de Ronda, té una façana singular.MAGDALENA ALTISENT

tracking