SEGRE

UNIVERSITAT LABORAL

Quatre de cada deu professors de la UdL ja tenen més de 55 anys

Segons càlculs del vicerector de Personal Acadèmic, que no veu una plantilla “envellida” || Lamenta les restriccions en la reposició de les jubilacions

La jornada de campus oberts a la UdL de l’any passat.

La jornada de campus oberts a la UdL de l’any passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les universitats catalanes només poden cobrir amb nous contractes de docents el 50% de les jubilacions de l’any anterior. Així ho marca la normativa actual, que està provocant que el professorat vagi envellint, al no permetre una renovació generacional. En el cas de la Universitat de Lleida (UdL), un 37 per cent professors propis (els que tenen contracte permanent i dedicació a temps complet a la docència i la investigació) tenen més de 55 anys. Segons el vicerector de Personal Acadèmic, Carles Capdevila, l’edat mitjana dels 490 professors propis de la UdL és de 51 anys. Detalla que del total, el 22% té entre 56 i 60 anys i un 15%, més de 60. Així mateix, el 20% té entre 51 i 55; el 30%, entre 41 i 50; el 13%, entre 30 i 40 anys.

Capdevila apunta que “la vida professional d’un docent universitari va entre els trenta i els setanta anys, que és l’edat de jubilació obligatòria”, per la qual cosa “el punt mitjà de la carrera se situa entorn dels 50”. Destaca que “el 43% del professorat de la UdL està per sota i el 57%, per sobre”, i considera que “no és una universitat envellida”. “Té una estructura situada al centre de l’interval que determina la vida del professor universitari.” El vicerector lamenta que “la política de reposició de les jubilacions no l’hem pogut dissenyar les universitats, sinó que ha estat imposada pels governs de l’Estat i la Generalitat”. Va assenyalar que, no obstant, han pogut contractar més docents gràcies a la creació del doble grau de Veterinària i Producció Animal i al campus d’Igualada. La Universitat de Lleida compta també amb 530 professors associats a temps parcial (professionals de reconeguda competència que tenen un contracte temporal, per impartir determinades assignatures en què poden aportar la seua experiència) i trenta-cinc docents amb contracte postdoctoral (persones amb el grau de doctor, amb contracte temporal i dedicació completa a investigar i col·laborar en la docència).

dades

  • 490 PROFESSORS PROPIS. Tenen contracte permanent amb dedicació a temps complet. El 37% supera els 55 anys. 
  • 530 PROFESSORS ASSOCIATS. Amb contracte temporal i dedicació parcial. Equivalen a 198 a temps complet. 
tracking