SEGRE

TRÀNSIT SEGURETAT VIÀRIA

Cinc multes al dia per utilitzar el mòbil al volant a les carreteres lleidatanes

El Servei Català de Trànsit va imposar l’any passat 1.655 expedients sancionadors per utilitzar el telèfon mòbil o dispositius electrònics al volant a les carreteres de Ponent. Una pràctica tan quotidiana que suposa cinc multes al dia per posar en perill la seguretat viària. A més, les sancions per distreure’s al volant es mantenen a l’alça.

L’ús del telèfon mòbil al volant és un hàbit bastant habitual i quotidià que posa en risc la seguretat viària.

L’ús del telèfon mòbil al volant és un hàbit bastant habitual i quotidià que posa en risc la seguretat viària.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ús del telèfon mòbil és tan habitual al volant que s’ha convertit en una de les principals prioritats per combatre l’elevada sinistralitat. A Ponent, es posen una mitjana de cinc multes diàries per utilitzar el mòbil mentre es condueix, una xifra que es va reduint però que és la causa de fins al 30% dels accidents amb víctimes. Segons el Servei Català de Trànsit, fins a l’1 de desembre de l’any passat es van iniciar un total de 1.655 expedients sancionadors a conductors a la província de Lleida. A més, les infraccions a conductors per distraccions s’han elevat un 13 per cent, amb un total de 261 expedients l’any passat a la província.

Un informe de BP, Castrol i el RACE adverteix que el 40% dels conductors afirmen que no s’obliden de les preocupacions al volant i si aquesta conducció es produeix en un trajecte habitual, la xifra d’eleva fins al 80 per cent. A més, el 75 per cent dels enquestats afirmen que en “alguna ocasió” han arribat a prendre una ruta de manera automàtica o s’han trobat arribant a un lloc que no era la seua destinació.

Vuit de cada deu conductors reconeixen que van distrets quan circulen en trajectes diaris

Les distraccions habituals al volant són contestar al mòbil, consultar el GPS, manipular la ràdio o enviar un missatge a través de WhatsApp, ja sigui en circulació o quan s’està parat en un semàfor en roig o en un embús. Tanmateix, no són les úniques. Entre les que més risc generen a la carretera també s’inclouen els altres passatgers del vehicle, els mateixos pensaments i l’estat d’ànim. Un altre estudi d’Unió de Mútues assenyala que enviar un missatge per WhatsApp compromet tres formes de distracció: visual, cognitiva i manual. Unes accions que multipliquen per 23 les probabilitats de tenir un accident.

D’altra banda, l’exercici anterior es van registrar quatre multes al dia a la província, amb un total de 1.456, per no posar-se el cinturó de seguretat. Pel que fa als sistemes de seguretat, se’n van imposar seixanta per no utilitzar el casc i 146 per no disposar de sistemes de retenció infantil. Conductes aquestes últimes considerades greus i que poden ser castigades amb la retirada del carnet fins a tres mesos.

Entre les modificacions que estudia Trànsit per reduir la sinistralitat s’inclou l’augment de les sancions per l’ús de mòbils, ja que el 2016 van ser la causa del 28,45 per cent dels accidents a la carretera.

LES CLAUS

  • Sinistralitat. Les distraccions durant la conducció, les més habituals per l’ús del mòbil, tenen conseqüències tràgiques a les carreteres, segons alerta Trànsit. Malgrat que es redueixen, les distraccions són un factor recurrent en el 28 per cent dels accidents amb víctimes.
  • Campanyes i controls. El departament d’Interior i Trànsit ha augmentat el nombre de campanyes engegades per conscienciar la societat del perill d’utilitzar el mòbil quan es condueix. Per a això, fomenta l’ús de l’aplicació Conduint, gratuïta per a sistemes Android. Així mateix, es fan més controls de Mossos i Policies Locals, que també supervisen els elements de seguretat.
  • Mans lliures. Malgrat que la normativa permet l’ús de mòbils amb sistemes de mans lliures, es desaconsella i s’anima que sigui el copilot el que faci anar els aparells electrònics. 
Cinc multes al dia per utilitzar el mòbil al volant a les carreteres lleidatanes

Cinc multes al dia per utilitzar el mòbil al volant a les carreteres lleidatanes

tracking