SEGRE

AGRICULTURA ECONOMIA

Exempció de l’IBI a qui cedeixi terres no conreades a l’Horta

La Paeria fixarà el preu de l’arrendament i farà de mediador entre les parts || La durada mínima del contracte, de set anys

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Junta de Govern de la Paeria va aprovar ahir l’Estratègia de Custòdia Agrària de l’Horta de Lleida per facilitar el cultiu de finques d’aquesta zona que ara estan ermes. El pla fomentarà que agricultors en actiu es facin càrrec d’aquests terrenys abandonats i oferirà als propietaris que els cedeixin l’exempció en el pagament de l’IBI. Tota persona interessada a cedir la seua propietat s’ha d’inscriure al Registre de Finques Agràries en Custòdia i els que vulguin accedir-hi s’hauran d’inscriure també en un altre registre. La Paeria contactarà amb els propietaris de parcel·les abandonades perquè les posin en arrendament.

El preu de l’arrendament el fixarà l’ajuntament d’acord amb l’estat, la localització, la disponibilitat de reg i els preus de mercat. Les despeses de l’aigua i les millores que es vulguin fer a la finca aniran a càrrec de l’arrendatari. La mateixa Paeria farà de mediador entre les dos parts, la qual cosa permetrà organitzar la cessió de les finques, facilitant la gestió i garantint al propietari un bon ús de les seues terres. El tràmit és gratuït i la durada mínima de la cessió s’estableix preferentment en un període de set anys.

L’ajuntament vol impulsar l’activitat agrària a l’Horta i una de les vies en què es vol actuar és a reduir el nombre de finques agràries abandonades, ja que suposen una disminució de la qualitat ambiental i paisatgística. Segons assenyala una anàlisi cartogràfica de l’any 2013, es trobarien en aquesta situació un total de 374 parcel·les, amb 621 hectàrees de superfície, el 4,2% de la superfície agrària total. El 91% té disponibilitat de reg i un 55% només requeririen el llaurat i desbrossat per poder posar-se en producció.

Podran optar a les finques els nous agricultors que desitgin incorporar-se a l’activitat agrària, agricultors ja establerts a l’Horta, entitats agràries o agricultors de municipis veïns, entre d’altres.

Vista aèria d’una partida de l’Horta de Lleida.

Vista aèria d’una partida de l’Horta de Lleida.SEGRE

tracking