SEGRE

INFORME NORMATIVA

La Sindicatura de Comptes detecta greus irregularitats en el contracte d'ambulàncies

Diu que el SEM va vulnerar la igualtat de condicions entre les empreses en l’adjudicació del transport sanitari a Lleida i Catalunya || Sosté que va afavorir les que van fer una oferta més barata

Imatge d’arxiu de les ambulàncies al polígon Camí dels Frares.

Imatge d’arxiu de les ambulàncies al polígon Camí dels Frares.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un informe de la Sindicatura de Comptes constata que en l’últim procés d’adjudicació per part del Sistema d’Emergència Mèdiques (SEM) del transport sanitari urgent i no urgent va incórrer en “incompliments rellevants i greus”. Així ho reflecteix la fiscalització dels comptes del SEM entre el 2012 i el 2015.

L’abril del 2015, el SEM va adjudicar la gestió del transport sanitari a Catalunya en tretze lots. Al pla de Lleida es va adjudicar a UTE Egara i a l’Alt Pirineu, a TSC. En total, els tretze lots van ser adjudicats per 1.200 milions d’euros, sense IVA, el preu més alt mai licitat per Salut.

La Sindicatura afirma que el SEM va incomplir la llei de Contractes del Sector Públic i “va vulnerar els principis d’igualtat, de transparència i de no-discriminació, va afavorir indegudament determinats licitadors als quals es va atribuir la condició d’adjudicataris, sense comprovar que disposaven dels recursos que havien d’adscriure als lots, i va perjudicar la resta de licitadors”.

En aquest sentit, detalla que el SEM només va demanar les empreses que havien presentat una oferta més avantatjosa que acreditessin que disposaven dels mitjans que hi figuraven presentant una declaracion responsable. La Sindicatura destaca que una declaració responsable no és suficient per a això, d’acord amb la llei i que ha de ser l’òrgan de contractació (el SEM) el que comprovi que l’empresa disposa de tots els mitjans que ofereix. “No és possible deixar en mans dels licitadors la comprovació dels requisits previs a l’adjudicació”, afirma.

D’altra banda, assenyala que l’expedient “no inclou una justificació de l’import del pressupost de licitació”, un requisit que està establert a la llei de Contractes.

A més, constata que les empreses van modificar els recursos adscrits al servei després de l’adjudicació, unes modificacions que segons la Sindicatura “no podien ser acceptades”.

Així mateix, la majoria dels adjudicataris van retardar l’inici del servei, per la qual cosa el SEM va penalitzar amb 502.304 euros les empreses.

No obstant, la Sindicatura remarca que les sancions “van ser inferiors a les previstes per aquesta raó a les mateixes bases del concurs”.

També constata incompliments que afecten la imatge exterior corporativa dels vehicles, documentació tècnica, material assistencial i de neteja i desinfecció de l’interior del vehicle després d’un any en funcionament del servei.

Després de l’informe de l’òrgan, el SEM va al·legar “que hi va haver un tracte igualitari per a tots els licitadors” i que va decidir no rescindir els contractes perquè va considerar que s’havia de “garantir el servei”.

Indemnitzat amb 248.959 € un excap que va fer fora per “faltes greus” El 2012, el SEM va pagar una indemnització de 248.959 euros per acomiadament al llavors director de coordinació sanitària, al qual, el dia 16 de gener del 2012, se li va comunicar l’extinció del contracte de feina per motius disciplinaris per dos faltes de caràcter molt greu. Tot i així, el mateix dia i en un segon escrit, li va notificar que, per evitar litigis, es reconeixia la improcedència de l’acomiadament i l’indemnitzava amb l’import esmentat. La Sindicatura considera que el SEM hauria d’haver manifestat les evidències legals suficients que justifiquessin la procedència de l’acomiadament. En aquest sentit, l’informe de la Sindicatura assenyala que “d’acord amb l’Estatut de Treballadors, l’acomiadament procedent, que pot ser per motius disciplinaris, no genera cap dret a indemnització”. Així mateix, el 2014 un jutge va obligar el SEM a indemnitzar un directiu amb 192.487,50 euros per acomiadament improcedent.

tracking