SEGRE

CEMENTIRI LLICÈNCIES

L’ajuntament recuperarà més de 3.500 nínxols al no renovar les llicències els titulars

Tan sols 521 de les 4.253 sepultures han actualitzat el tràmit, tot just un 12% de les afectades

Estat en el qual es troben els nínxols al departament de Santa Cecília, en clar deteriorament.

Estat en el qual es troben els nínxols al departament de Santa Cecília, en clar deteriorament.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament va tancar dimarts passat el termini d’actualització del dret funerari dels nínxols del cementiri municipal, que afectava un total de 4.523 sepultures, amb només 521 actualitzacions, amb prou feines un 12% del total dels nínxols afectats.

Els 3.752 que no han estat actualitzats pels hereus o familiars passaran a ser propietat del consistori, que ha recalcat que molts nínxols no s’han actualitzat ja sigui perquè els hereus ja no resideixen a Lleida, perquè no tenien descendència a la qual concedir-ne la titularitat, s’han desentès de la propietat o no han optat per l’enterrament. Els nínxols municipals, segons el dret funerari, tenen una vigència de 99 anys i, una vegada expira, el consistori assumeix la propietat de la sepultura i pot tornar a cedir-los per 99 anys.

Alguns hereus dels nínxols es van queixar per haver de pagar una taxa per renovar les llicències

En total, al cementiri hi ha més de vint mil nínxols en disset departaments i els que acumulaven més titulars desconeguts són els de Nostra Senyora de Montserrat, amb 647, Sant Lleïr (582), Sant Jordi (536) i Sant Josep (501). Els segueixen els de Sant Pere (473), Sant Jaume (457), Sant Crist (428), Santa Maria (366), Sant Miquel (314) i Sant Cristòfol (130). A més distància es troba el departament Ecumènic, amb 35, així com els de Verge Blanca (22), Sant Anastasi (10) i Santa Cecília (21). L’ajuntament va firmar el primer decret d’actualització dels nínxols el mes de juny passat i es van concedir 90 dies hàbils perquè els afectats regularitzessin la situació. Una vegada acabat aquest termini, l’ajuntament el va ampliar al novembre 50 dies hàbils més, fins al 23 de gener. Alguns hereus dels nínxols es van queixar davant del consistori del llarg procés burocràtic que comportava actualitzar la situació dels nínxols heretats, a part que havien de pagar un plus per renovar les llicències.

Segons les ordenances municipals, s’ha d’abonar una taxa del 10% del total del valor del nínxol per actualitzar el dret funerari quan passa del titular al beneficiari i del 20% si han mort els dos i passa a un parent proper. Una família va assenyalar que ha de pagar 100 euros i una altra, més de 300, i van criticar que la carta d’avís d’actualització del nínxol no informa d’això ni dels documents a presentar al consistori.

L’ajuntament va desestimar les seues al·legacions contràries a la demolició i els grups municipals

del PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida-CUP i Comú van reclamar no demolir-los ni traslladar les restes fins que no se’ls presenti el projecte de reconstrucció. En aquest sentit, la comissió de patrimoni va determinar que s’havien de mantenir i recuperar elements singulars del departament, el segon més antic del cementiri, com les façanes, els arcs, els elements comuns i els jardins.

El departament de Santa Cecília, a l’espera de la demolició per ruïnaEls afectats per la demolició prevista dels nínxols del departament de Santa Cecília declarats en ruïna per la Paeria afirmen que estan “a l’expectativa” de conèixer els plans municipals sobre aquesta qüestió.

tracking