SEGRE

EDUCACIÓ SUBVENCIONS

La CUP anuncia un pacte amb JxCat i ERC per retirar els concerts als col·legis de l'Opus

Dins del programa de “materialització de la República”, i quantifica en 40 milions el pressupost que va a aquestes escoles || A Lleida afectaria Arabell i Terraferma, que reben 1,6 milions a l'any

La jornada de Sense Embuts va tenir lloc al Centre de Cultures de Cappont.

La jornada de Sense Embuts va tenir lloc al Centre de Cultures de Cappont.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP va anunciar ahir que han arribat a un principi d'acord amb Junts per Catalaunya i ERC per deixar de finançar quinze escoles de l'Opus Dei que segreguen per sexe “en el programa d'acció de Govern de materialització política de la República”. A Lleida, aquest afectaria els col·legis Arabell i Terraferma.

La diputada cupaire al Parlament Natàlia Sànchez va explicar que esgotaran tots els terminis per arribar a “un acord tan ampli com sigui possible” i va anunciar el pacte per no renovar els convenis de les escoles que segreguen per sexe.

“Si les negociacions avancen, el 2018 les escoles de l'Opus no estaran finançades amb diners públics”, va afirmar, i va assenyalar que quantifiquen en 40 milions d'euros el pressupost que actualment va a aquestes escoles. Així mateix, va situar JxCat i ERC a utilitzar aquests diners per invertir en l'educació pública de catalana.

Per això, va cridar Catalunya en Comú-Podem a sumar-se a les negociacions i que facin “possible que aquests 40 milions reverteixin en l'educació pública que tant ho necessita”.

Segons les últimes dades publicades fa dos anys sobre les subvencions a les escoles vinculades a l'Opus Dei que separen els seus alumnes segons el sexe, el Terraferma i l'Arabell reben un total d'1.650.217 euros de concert educatiu (sumant les despeses de funcionament i els sous de professors), i en tots dos casos l'import havia crescut respecte a anteriors exercicis.

El març del 2016, els diputats del grup de Junts pel Sí (CDC i ERC) i els del PP van rebutjar al Parlament la modificació de la Llei d'Educació proposada per Catalunya Sí que es Pot i que contemplava eliminar el concert a aquelles escoles que segreguen per sexes. Ciutadans es va abstenir en la votació i els diputats de PSC, CSQP i CUP van votar-hi a favor.

ERC va anunciar en aquell moment que el seu partit instava a no renovar ni concedir noves subvencions a escoles que segreguin per sexes, però només una vegada finalitzat el període vigent de concertació i sempre que no estigui sotmesa a la legislació estatal.

La llavors consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va tranquil·litzar aquests centres assegurant que els concerts no es retirarien.

Va dir que els docents han de transmetre confiança al menor i ensenyar-li que “no tot el que fan els adults és bo” i explicar que “el que hi ha sota la roba interior és teu i si algú sobrepassa el límit, saber a qui demanar auxili. Cal explicar que els abusos existeixen”, va emfatitzar. Un bon exercici, va assenyalar, seria practicar una trucada a classe al número d'atenció a la infantesa. “Fer-ho en un ambient tranquil facilitaria posar-ho en pràctica”, va concloure.

“Ensenyem als nens a explicar els seus patiments”“Un professor ha d'ensenyar als nens com d'important és explicar les coses i, sobretot, aquelles que els fan patir.” El psicopedagog Daniel Gabarró va fer una conferència en una jornada celebrada al Campus de Cappont de la UdL organitzada per Sense Embuts sobre com tractar temes complicats a l'aula, com els abusos sexuals. Gabarró va recordar que un estudi de la UE va revelar que un de cada cinc menors viurà al llarg de la seua vida una situació d'abús sexual.

tracking