SEGRE

POLÍTICA AJUNTAMENT

Carmena suggereix abordar des del diàleg i sense presos el conflicte català

L’alcaldessa de Madrid aposta a Lleida per una negociació “sense presons provisionals” || Creu que la municipal és l’administració més mal finançada

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va considerar ahir a Lleida que la presó preventiva d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart no ajuda a trobar una solució política per a la situació de Catalunya. A la pregunta de si aquests empresonaments dificulten trobar una solució, Carmena va respondre: “Sens dubte. Les estructures de negociació exigeixen uns marcs en què el diàleg sigui fàcil i crec que s’hauria de buscar una estructura en què no es mantinguessin les presons provisionals”, va declarar l’alcaldessa durant una recepció a la Paeria després de participar en la trobada de la xarxa estatal de ciutats educadores. No obstant, va manifestar “ser prudent amb aquest tipus de valoracions sobre sentències judicials, ja que, malgrat que vaig ser jutge, ara sóc l’alcaldessa de tots els madrilenys”. Carmena va firmar al llibre d’honor de la ciutat i l’alcalde, Àngel Ros, li va regalar un llibre de les antigues lleis municipals. Els regidors de la Crida per Lleida-CUP li van regalar Els fets de l’1 d’octubre. Carmena es va acomiadar dient que “a Madrid teniu una ciutat amiga i espero que Catalunya i Madrid continuïn units, sempre que la gent així ho vulgui”.

En un altre ordre de coses, Carmena va afirmar que els ajuntaments són les administracions que menys marge pressupostari tenen per governar. Sobre aquesta qüestió, va explicar que la regla de despesa imposada pel Govern central els obliga a destinar gran part dels ingressos a finalitats diferents de les del programa electoral i dificulta quadrar els pressupostos. Respecte a com veuen des de Madrid la situació de Catalunya, Carmena va recalcar el seu afecte i amor cap a Catalunya i que Madrid ha de ser “inclusiu, divers i internacional i el trencaonades de totes les Espanyes”. Manuela Carmena és alcaldessa de Madrid des del 2015 per Ahora Madrid (coalició local de Podem a la capital) i va exercir com a jutge fins a l’any 2010. Va ser jutge degana de Madrid i vocal del Consell General del Poder Judicial des del 1996 fins al 2001. Va ser fundadora de l’associació Jutges per la Democràcia després de sobreviure a de la matança d’Atocha el 1977.

Advoquen perquè la política local tingui valors educatius

La cimera estatal de ciutats educadores celebrada a Lleida va acabar ahir amb una taula de debat amb l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el de Granollers, Josep Mayoral, i la de Madrid, Manuela Carmena, que van debatre sobre els reptes de les ciutats pel que fa a la participació, la inclusió i l’educació, amb el periodista Josep Cuní com a moderador. Aquest últim punt va ser un dels conceptes que més van repetir els ponents, que van recalcar que les ciutats “han de ser l’escenari d’una educació constant, especialment per als nens”, va dir Carmena. Al seu torn, Ros va subratllar que “els valors es transmeten per l’exemple i la ciutat ha de ser exemple a formar, informar i fer pedagogia en tots els àmbits”.

D’altra banda, Mayoral va proposar que, en un futur, les actuacions municipals haurien d’anar acompanyades d’un estudi sobre l’impacte educatiu que generarien. “Una ciutat educadora és una ciutat inclusiva”, va destacar.

Aquesta taula redona va posar fi a la tretzena la cimera de ciutats educadores i, amb això, a l’etapa en què la Paeria n’ha estat coordinadora. Entre ahir i dijous, més de 250 inscrits de 86 ciutats de tot Espanya van assistir a la Llotja a les taules redones i ponències que conformaven aquesta cimera. Ara Lleida passa el testimoni a Sevilla, que celebrarà la nova edició el 2020.

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, al firmar el llibre d’honor de l’ajuntament de Lleida.

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, al firmar el llibre d’honor de l’ajuntament de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, al firmar el llibre d’honor de l’ajuntament de Lleida.

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, al firmar el llibre d’honor de l’ajuntament de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

tracking