SEGRE

AVE 'low cost' entre Barcelona i Madrid sense parada a Lleida

Àngel Ros demanarà al ministre de Foment que el nou servei d’alta velocitat, fins un 25% més barat, inclogui la capital del Segrià

Un tren AVE a l'estació Lleida-Pirineus.

Una campanya promocional posarà a la venda 250.000 bitllets d'AVE a 25 eurosSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La línia Barcelona-Madrid d’alta velocitat comptarà a partir del primer trimestre de 2019 amb un nou servei, EVA, que oferirà innovacions tècniques i de confort, així com bitllets fins un 25 % més barats que en el servei convencional. El Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha destacat avui durant la presentació d’EVA a El Prat de Llobregat (Barcelona) que l’objectiu és que aquest nou servei de "tren intel·ligent" transporti un milió de passatgers anuals. "No li volem dir 'low cost’", ha recalcat el titular de Foment, que ha assenyalat que la reducció del preu de venda serà possible gràcies a l’ús de les noves tecnologies i la personalització dels serveis.

En un primer moment, l’EVA tindrà cinc freqüències diàries per sentit entre l’estació del Prat i Madrid Atocha, amb una única parada a Camp de Tarragona. En aquest sentit, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat a través del seu compte de Twitter que demanarà al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que els trens EVA parin també a l’estació de la capital del Segrià.

Ros ha remarcat la importància que té per la ciutat disposar d'unes bones comunicacions i ha recordat "l'èxit" que ha suposat l'arribada de l'AVE a la ciutat de Lleida, fa ja més de 14 anys, i la posterior posada en marxa de noves connexions i dels serveis Avant. L'alcalde de Lleida ha recordat també "la importància que té per les comunicacions ferroviàries espanyoles l'aturada a Lleida, capital de sectors tan importants per l'economia catalana i espanyola com el porcí i la fruita, a més de ser seu universitària i de recerca en el món agroalimentari".

Una de les novetats és que aquesta línia no tindrà el seu punt d’inici a l’estació de Barcelona-Sants, com l'AVE convencional, sinó que els comboi sortiran des d’El Prat de Llobregat (Barcelona), la ciutat que allotja l’aeroport i que farà de centre d’operacions logística del nou servei. "Per què El Prat? Perquè és un node intermodal com segurament n’hi haurà pocs en aquest país. Ho té tot", ha assegurat el ministre, que ha ressaltat que l’enclavament pratense té connexió de Cercanías,

Metro, autobús i avió. altres, ha apuntat que aquest nou punt de sortida suposa el mateix esforç de desplaçament per a gairebé la meitat dels usuaris -per a un 25 % és més proper i per al 30% més llunyà- i contribuirà a descongestionar el centre de Barcelona perquè evitarà desplaçaments en vehicle privat fins l’estació de Sants.

De fet, la reducció de l’ús del vehicle privat i la contaminació que en deriva és un dels objectius finals del nou servei: per cada viatger que passi del cotxe al ferrocarril per al trajecte Barcelona-Madrid es passarà de 55 a 12 quilos de diòxid de carboni.

Per assolir aquest final, ha continuat De la Serna, és imprescindible "captar" als sectors de població que encara no han apostat pel tren, bàsicament els joves, les famílies i els grups petits.

Per ser més atractiu, l’EVA es presenta com un tren "100 % connectat": amb wi-fi, bitllets exclusivament 'on line', una aplicació en la qual estar al corrent dels possibles incidents i conèixer curiositats sobre el recorregut i fins i tot un grup de whatsapp que posarà en contacte als diferents viatgers perquè tinguin l’opció de compartir transport una vegada al destí.

Una altra novetat és que els bitllets d’aquests nous trens -que augmenten la capacitat de les 316 places actuals a 328 o 343- seran "porta a porta"; és a dir, integraran tots els mitjans de transport públic que siguin necessaris per al trajecte que es vulgui fer.

Els trens, per la seua part, presentaran un aspecte diferent en els entapissaments i els espais: se sumaran àrees infantils i per a mascotes i es transformarà el bar convencional per un espai multiusos amb una màquina de venda automàtica.

tracking