SEGRE

EDUCACIÓ AVALUACIONS

Alumnes i centres a examen

Estudiants de quart de l’ESO de Lleida superen el primer dia de les competències bàsiques || Pío Baroja, l’escriptor protagonista de la prova de castellà

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nervis, repassos d’última hora i curses pels passadissos són algunes de les escenes que es podien veure ahir a primera hora a la majoria de les aules d’instituts de tot Lleida. Podia semblar una estampa del dia a dia en un institut però ahir no era un dia qualsevol. Uns 3.600 estudiants lleidatans de quart de l’ESO van començar ahir i acabaran avui les competències bàsiques de l’últim curs de l’educació obligatòria per setè any seguit. Els professors exercien de psicòlegs i animadors. “Tranquils i recordeu el que hem practicat a classe”, repetia un d’ells als seus estudiants. I és que, malgrat haver-ho preparat durant setmanes, el nerviosisme es notava als passadissos de l’institut Guindàvols moments abans de començar.

No obstant, unes hores més tard i tres exàmens després, amb un escrit de Pío Baroja com a pregunta més destacada en castellà, la situació es veia controlada. “ Les esperava més difícils”, deia una. “Els professors ens havien preparat per treure’ns la por”, deia una altra. “L’única difícil, de moment, matemàtiques”, un clàssic que mai falla.

“L’objectiu d’aquestes proves és conèixer el nivell educatiu dels centres. L’any passat ens va anar bé i l’objectiu és mantenir o millorar aquests resultats”, va dir Juanjo Gonzàlez, el cap d’estudis del Guindàvols. Al seu torn, el director, Jesús Castillo, recordava que els examinadors no són docents del centre, sinó d’altres instituts de Lleida.

Castillo recalca que aquestes proves no eren “una prova de nivell de l’ESO, només és per conèixer la qualitat dels centres, no és cap selectivitat”. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans va cridar a un boicot a les proves, amb gairebé nul seguiment. Un alumne que sí que el va secundar va considerar que fomenten la “competició” entre instituts i països.

Competició o no, aquestes proves també serveixen perquè molts es plantegin el seu futur. El batxillerat és una opció majoritària però a l’hora d’escollir l’especialitat hi ha dubtes. “Després d’això de mates, crec que faré l’humanístic”, va sentenciar una alumna.

Professors donant els últims detalls als alumnes abans de començar les competències bàsiques.

Professors donant els últims detalls als alumnes abans de començar les competències bàsiques.ITMAR FABREGAT

tracking