SEGRE

MONUMENTS POLÈMICA

La Generalitat autoritza que la Catedral quedi lliure de cigonyes

Permet treure l’últim niu que queda per la “situació crítica” de l’edifici || El capítol ho lloa i Ipcena recorrerà el “desallotjament” d’aquestes aus després de 33 anys

La teulada de la Catedral pateix un gran deteriorament pels nius i excrements de cigonyes.

La teulada de la Catedral pateix un gran deteriorament pels nius i excrements de cigonyes.GUIU TUBELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va autoritzar ahir l’ajuntament a retirar l’últim niu de cigonyes que queda a la Catedral pel “risc que suposa per a les persones i la conservació de la coberta i els contraforts de l’edifici”, després que un informe dut a terme per especialistes de la Universitat de Barcelona constatés “la situació crítica” del monument, ja que els excrements d’aquestes aus havien deteriorat la teulada. Es tracta d’una mesura provisional, segons el Govern, i dóna un termini de 15 dies per retirar l’últim niu i instal·lar les xarxes de protecció a l’edifici, tal com va acordar la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Lleida, per evitar despreniments de parts de la façana. Amb aquesta resolució de la Generalitat es tanca un conflicte de més de 20 anys entre el capítol de la Catedral i les entitats ecologistes per la retirada dels nius de la teulada del monument.

Malgrat que aquesta mesura suposa la retirada de l’últim niu de cigonyes que hi ha a la Catedral, la Generalitat va recalcar en el seu comunicat que considera que aquesta mesura no ha de tenir cap afectació sobre la conservació d’aquesta espècie protegida. Per la seua part, Eduardo Burgaleta, de l’empresa Cigüeña Stop, responsable de la retirada dels nius, va declarar ahir que “amb els problemes que hem tingut amb aquest tema, fins que no tinguem la resolució no retirarem ni instal·larem res”, però va recalcar que “convindria actuar com més aviat millor”.

L’organització ecologista Ipcena va qualificar la decisió d’“il·legal, il·legítima, perversa i antidemocràtica” i va anunciar que la recorrerà per totes les vies possibles, a més de recordar que feia 33 anys que les cigonyes niaven en aquest edifici. D’altra banda, des del capítol van mostrar la seua satisfacció per la decisió del Govern. També van destacar que l’augment de la població de cigonyes va accelerar el problema. “Abans hi havia una colònia sostenible de cinc nius, però, a partir del 2015 es va descontrolar i n’hi van arribar a haver prop de 25, una cosa insostenible”, van dir fonts de l’entitat. No obstant, la Generalitat va dir que investigarà la retirada de dos nius abans d’aquesta resolució i que ha obert expedient per analitzar la responsabilitat d’aquesta actuació.

tracking