SEGRE

La Paeria triplica els elements patrimonials a conservar

Els béns protegits a la ciutat passen de 155 a 483 en el nou catàleg

L'accés als Camps Elisis de Lleida.

La Paeria triplica els elements patrimonials i ambientals a conservarJordi Guardiola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat aquest dimecres el nou Catàleg de Béns Protegits Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Lleida, que s’incorpora al nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Ros ha explicat que el POUM, “sensible als valors patrimonials, paisatgístics i naturals de Lleida, fa ara un salt endavant amb la protecció dels elements que apareixen al nou catàleg de béns protegits arquitectònics, històrics i ambientals”.

El coordinador d’Urbanisme de la Paeria, Joan Blanch, ha destacat que el nou catàleg de béns protegits és un document que “serveix per preservar, protegir i actuar amb propietat i sota determinades directrius per actuar sobre el nostre patrimoni”.

El catàleg, segons Blanch, “posa en valor el patrimoni lleidatà que ja estava catalogat fins ara i, sobretot, incrementa de manera notable la quantitat d’elements catalogats i, també, les tipologies dels elements que es cataloguen”.

Tipus d’elements protegits

Els béns inclosos al catàleg es classifiquen com a Conjunts Arquitectònics, Elements Arquitectònics, Béns Arqueològics i Paleontològics, Béns Ambientals i Paisatgístics i Béns Naturals. En el nou catàleg s’han afegit, respecte del catàleg anterior, un total de 34 nous conjunts arquitectònics, -que inclouen també 96 elements parcials més-, 140 nous elements arquitectònics, 21 nous béns arqueològics i paleontològics, 17 nous béns naturals i 20 nous béns ambientals i paisatgístics.

A l’epígraf de Conjunts Arquitectònics s’hi inclouen alguns dels elements patrimonials més importants de la ciutat, com l’entorn de protecció de la Seu Vella, el Castell dels Templers i els diferents trams de muralla.

Es classifiquen com a elements arquitectònics les construccions o qualsevol altre obra material produïda per l’activitat humana que configura una unitat singular. Aquí hi trobem elements com la Seu Vella, la Catedral Nova, el Mercat del Pla o la passarel·la sobre el riu a Copa d’Or.

Són béns arqueològics o paleontològics els paratges on apareguin indicis de jaciments com les termes romanes de Cardenal Remolins, el Polvorí de Sucs o el Turó de Gardeny.

Per últim, es classifiquen com a béns naturals, ambientals i paisatgístics tots els espais oberts existents en el territori o elements naturals concrets, que per la seva pròpia naturalesa original són mereixedors d’una protecció que asseguri la seva permanència. Algunes mostres serien el tossal de la Cerdera o el de Moredilla, l’Arborètum, els Jardins de les Magnòlies i els parcs de la Mitjana i els Camps Elisis.

tracking