SEGRE

JUSTÍCIA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Advocats demanen més protecció al jutjat per a dones maltractades

Proposen que tinguin un lletrat que les representi abans de denunciar i si retiren l’acusació || També especialitzar traductors per atendre les immigrants

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’àmbit judicial exigeix que es posin en marxa les mesures previstes al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, entre les quals advocats de Lleida insten que es destini més protecció per a les dones maltractades abans, durant i després del procés judicial. Sobre aquest assumpte, l’advocada lleidatana Meritxell Llop assenyala a aquest diari que les dones que han patit aquest tipus de violència han d’estar protegides des del primer moment, amb representació lletrada des d’abans d’interposar la denúncia, com també té el presumpte maltractador des que és detingut. Segons Llop, una altra de les mesures necessàries és comptar amb traductors especialitzats en violència de gènere, ja que moltes dones acaben desistint per falta de comprensió.

“Per a elles és molt díficil denunciar perquè compten amb el rebuig de la seua comunitat”, assegura Llop. Quant a la dispensa de declarar contra el maltractador, els advocats aposten pel model francès, en el qual la víctima dóna la seua versió dels fets sense arribar a jurar i això permet continuar amb el procés, acabant amb la impunitat dels processos en els quals la dona retira la denúncia o és acusada de fals testimoni. També que estiguin representades encara que no assisteixin al judici. Segons Llop, les dones han de tenir tota la informació. Aquesta lletrada demana més formació psicològica perquè els advocats siguin més propers. “El moment de denunciar és molt dur, cal evitar una doble victimització i donar-los totes les eines. Elles decideixen i nosaltres hem d’acompanyar-les”, assegura.

Funciona el protocol judicial de violència de gènere?

Sí que ho fa, almenys a Lleida estem molt especialitzats i la dona que decideix interposar una denúncia està acompanyada tothora.

Falta informació?

Les dones han de saber que els advocats sempre estarem amb elles i necessiten que els donem tota la informació necessària abans, durant i després del procés judicial.

Fa falta també un canvi d’educació?

Falta informació per acabar amb la desigualtat de gènere des de petits i promoure unes xarxes socials sanes. Preocupen les menors i les dones amb discapacitat. La seua capacitat de discernir les relacions tòxiques o els límits.

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.SEGRE

tracking