SEGRE

SALUT INNOVACIÓ

Tècnica pionera a Lleida per eliminar grans pedres del ronyó sense cirurgia

L’Hospital Vithas Montserrat ha implantat una nova tècnica que permet eliminar les pedres que es formen al ronyó i que són de gran mida sense la necessitat d’una intervenció quirúrgica. El procediment, que també ha incorporat recentment l’Arnau, polvoritza el càlcul amb un làser que s’introdueix pel conducte de l’orina.

Els uròlegs Pep Auguet i Ricard Recasens, amb l’aparell que permet utilitzar la nova tècnica.

Els uròlegs Pep Auguet i Ricard Recasens, amb l’aparell que permet utilitzar la nova tècnica.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes disposen des de fa un any aproximadament d’una tècnica pionera en el camp de la urologia que permet eliminar les pedres de gran mida que es formen al ronyó, un problema que afecta al voltant del 10% de la població, sense necessitat de sometre el pacient a una intervenció quirúrgica. L’Hospital Vithas Montserrat va implantar en aquell moment la ureterorenoscòpia flexible (que és el nom que rep aquesta nova tècnica) i ja ha resolt una quinzena de casos. A més, l’Arnau de Vilanova també l’ha incorporat recentment i des del gener l’han utilitzat en cinc pacients.

“La majoria dels càlculs renals [que afecten generalment més homes que dones i és un dels processos més dolorosos per als pacients] es poden eliminar amb la litotrícia [popularment coneguda com la banyera], però les més dures, les que són de més mida o les que se situen en determinats llocs de difícil accés requerien fins ara una operació o una perforació de ronyó”, explica Pep Auguet, uròleg de referència de la Unitat de Litiasi del Vithas Montserrat i adjunt del Santa Maria.

L’Hospital Vithas Montserrat la va implantar fa un any i l’Arnau també l’ha incorporat

La nova tècnica, que també podria arribar a ser d’utilitat per observar tumors que s’originin en aquesta zona, consisteix a introduir la nova tecnologia pel conducte de l’orina fins als urèters i fins a arribar a la pedra, que es polvoritza mitjançant la utilització d’un làser.

“D’aquesta forma, el pacient pot anar-se’n a casa al cap de només dos o tres hores i pot fer una vida normal a partir de l’endemà, mentre que abans, per eliminar aquest tipus de càlculs, la cirurgia o la perforació de ronyó requerien gairebé una setmana d’ingrés hospitalari”, apunta Ricard Recasens, cap del servei d’Urologia de l’hospital Santa Maria i del Vithas Montserrat.

A més, la ureterorenoscòpia flexible, encara que comporta un cert risc que es produeixin infeccions, redueix considerablement els efectes secundaris, principalment els que fan referència a les sagnies i a les fugues urinàries.

Aquesta nova tècnica, que ha començat a popularitzar-se recentment i que a Catalunya només es practicava en tres centres mèdics, està indicada per a persones de totes les edats i serveix tant per a homes com per a dones.

LES CLAUS

  • Més en homes. Les pedres o càlculs renals afecten més els homes que les dones. Són processos molt dolorosos, però la majoria es poden eliminar amb el mètode de la banyera, o litotrícia. Tanmateix, les més dures, les de més mida o més difícil accés requerien fins ara cirurgia o una perforació al ronyó.
  • Nova tècnica. Consisteix a introduir la nova tecnologia pel conducte de l’orina fins als urèters i fins arribar al càlcul, que es polvoritza mitjançant la utilització d’un làser. La tècnica es podria utilitzar també per localitzar possibles tumors en aquesta zona.
  • Un mètode en expansió. Aquest mètode es practicava només en tres centres mèdics a Catalunya fins fa poc. Ara s’està popularitzant i a Lleida l’utilitzen Vithas Montserrat i l’Hospital Arnau de Vilanova.
  • Eliminació a través de làser. La tècnica pionera consisteix en la introducció d’una cànula amb un làser a través del conducte de l’orina per arribar fins a la pedra passant pels urèters. D’aquesta forma, s’evita la intervenció quirúrgica o la perforació del ronyó en casos de càlculs de gran mida, com era habitual fins ara.
  • Làser. La destrucció de la pedra es fa a través d’un làser, que polvoritza el càlcul perquè sigui eliminat d’un forma natural i sense gairebé efectes secundaris.

Patologia que afecta gairebé el 10% de la població La formació de pedres al ronyó és una patologia que afecta entre el vuit i el deu per cent de la població. “En zones com Lleida, pel tema de les aigües, fins i tot hi pot haver una prevalença més gran”, expliquen els doctors Pep Auguet i Ricard Recasens. Els experts reconeixen que els còlics nefrítics són un dels processos més dolorosos que pot viure un pacient. Sobre els factors que poden estar darrere de la seua formació, asseguren que és complicat de saber i que poden influir diferents variants en cada persona com podrien ser el tipus d’alimentació, la composició de l’aigua que s’ingereix o l’existència de malalties prèvies, entre altres aspectes. Per a l’eliminació, els uròlegs disposen de diferents tècniques, tant externes com aquelles en les quals és necessari practicar una intervenció quirúrgica. No obstant, amb les noves tècniques basades en el làser la cirurgia quedarà reduïda a casos puntuals.

Els uròlegs Pep Auguet i Ricard Recasens, amb l’aparell que permet utilitzar la nova tècnica.

Els uròlegs Pep Auguet i Ricard Recasens, amb l’aparell que permet utilitzar la nova tècnica.MAGDALENA ALTISENT

Els uròlegs Pep Auguet i Ricard Recasens, amb l’aparell que permet utilitzar la nova tècnica.

Els uròlegs Pep Auguet i Ricard Recasens, amb l’aparell que permet utilitzar la nova tècnica.MAGDALENA ALTISENT

tracking