SEGRE

TRIBUNALS MENORS

El bibliotecari del Gili i Gaya de Lleida admet les fotos eròtiques i el jutge l'allunya de l'institut

El bibliotecari del Gili i Gaya acusat de difondre fotos eròtiques va admetre ahir les acusacions i el jutge li va prohibir atansar-se a menys de dos-cents metres de l’institut i de les cinc alumnes afectades. El magistrat, que el va deixar lliure amb càrrecs a l’espera de judici, també li va retirar el passaport. La causa judicial està oberta per abusos sexuals.

El monitor de l’institut Gili i Gaya, al centre, ahir als jutjats de Lleida.

El monitor de l’institut Gili i Gaya, al centre, ahir als jutjats de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Jutjat d’Instrucció 1 de Lleida va acordar ahir la posada en llibertat amb càrrecs a l’espera de judici per al monitor de la biblioteca de l’Institut d’Educació Secundària (IES) Samuel Gili i Gaya detingut aquest diumenge passat per haver enviat fotografies sexuals a diverses alumnes, tal com va avançar SEGRE ahir. El jutge, a petició de la Fiscalia, va acordar mesures cautelars per posar-lo en llibertat, com la retirada del passaport i la prohibició de comunicar-se o atansar-se a menys de dos-cents metres del centre i de les cinc alumnes de Batxillerat a les quals va enviar les fotografies d’ell nu o en actitud eròtica.

RECONEIX ELS FETS L’acusat va reconèixer ahir davant del jutge que havia enviat les fotos sexuals a cinc alumnes del Gili

El detingut, J.M.C., de 39 anys, va passar ahir a disposició judicial després d’estar-se a la comissaria dels Mossos d’Esquadra des de diumenge, quan el van arrestar acusat d’un delicte d’abús sexual. L’investigat va declarar al jutjat de guàrdia durant quaranta-cinc minuts i va reconèixer que havia enviat aquestes fotografies a cinc alumnes del centre a l’assenyalar que “la situació se me n’havia anat de les mans”. Finalment, va quedar en llibertat amb càrrecs després que la Fiscalia no li sol·licités l’ingrés a la presó. Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia, la causa judicial està oberta per un delicte d’abusos sexuals i ara la instrucció haurà de determinar el nombre de víctimes (de moment són cinc) i el tipus de material que va intercanviar amb elles el monitor i si el contacte va arribar a ser físic.

Feia vuit anys que l’acusat treballava com a personal de reforç de l’associació de pares del Gili i Gaya i era l’encarregat de la biblioteca del centre. Després de la detenció diumenge, l’Ampa i la direcció del centre van enviar una notificació als pares dels alumnes informant que havien considerat oportú “extingir-li” el contracte al bibliotecari, així com qualsevol vinculació entre ell i l’institut.

DADES

  • 5 ALUMNES. El monitor està acusat d’enviar fotografies de caràcter sexual a almenys cinc estudiants de Batxillerat de l’institut Gili i Gaya. 
  • 200 METRES D’ALLUNYAMENT. El jutge el deixa en llibertat amb càrrecs i li prohibeix sortir d’Espanya i atansar-se al centre educatiu i a les cinc menors. 
  • 19% ALUMNES DE LLEIDA. Han estat víctimes d’assetjament o agressió sexual a través de mòbil, xarxes i internet, segons una enquesta de la Generalitat. 
  • 146 CASOS JUDICIALS. El 2016, els jutjats lleidatans van instruir 146 causes per delictes contra la llibertat sexual, un 11,5% més que un any abans

“Sempre tenia el sexe com a tema de conversa” El monitor de biblioteca de l’institut Gili i Gaya “sempre tenia el sexe com a tema de conversa”. Així ho comentaven ahir diversos alumnes del centre, que relataven que l’acusat acostumava a tenir comentaris irrespectuosos “en diferents temes”. Així, diversos escolars explicaven que el ja extreballador de l’Ampa solia penjar imatges amb contingut sexual en algunes de xarxes socials en les quals se’l veia completament nu. “Es tapava les parts utilitzant emoticones i fins i tot va utilitzar un crucifix”, van detallar. A més, alguns dels estudiants també van explicar que havien sentit que el monitor feia comentaris racistes i masclistes dirigits a alumnes del centre. “Aquestes expressions feien que alguns companys se sentissin incòmodes i el fet de compartir aquesta mena de fotos a través del mòbil va ser la gota que va fer vessar el vas perquè una companya anés a avisar direcció”, van explicar.

El 19% de les alumnes de Ponent han patit ciberviolència sexual La proliferació de les noves tecnologies i l’ús en edats cada vegada més primerenques ha convertit el mòbil i les xarxes socials en eines per a un control més gran sobre la dona, amb especial vulnerabilitat de les adolescents. Una enquesta de la Generalitat (ja publicada per SEGRE) assenyala que el 19 per cent de les alumnes de Lleida ha patit alguna agressió sexual en format digital, i el 15,1 per cent ha estat víctima de la ciberviolència masclista (maltractament a través del mòbil, xarxes socials o internet). Al parlar de violència sexual online, les dades del Govern mostren que el 19 per cent de les alumnes de les comarques de Ponent han patit alguna vegada comentaris o insults de caràcter sexual, missatges, sol·licitud o enviament de fotografies íntimes o oferiments d’avantatges a canvi de favors sexuals. En el cas dels nois, aquest tipus de violència s’ha detectat en el 12,9 per cent dels alumnes lleidatans.

tracking