SEGRE

FAUNA POLÈMICA

'Guerra' total per les cigonyes

El Govern expedienta el bisbat i Ipcena el denuncia al morir-ne una d’atrapada a l’església de Gardeny || Territori amenaça de sancionar la Catedral

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conflicte per les cigonyes es va incrementar ahir després que la conselleria de Territori reaccionés a la querella presentada pel capítol de la Catedral anunciant que podria expedientar-la si no canvia les xarxes que estan instal·lant per altres amb una mida del forat més petit i, per la seua part, el col·lectiu ecologista Ipcena va anunciar que denunciarà Territori per la retirada de dos nius de la Catedral en època de criança.

Això va succeir al matí i, només un parell d’hores més tard, el conflicte es va avivar encara més després que una cigonya morís al campanar de l’església de Santa Maria de Gardeny, que compta amb un sistema antinius format per uns ferros en forma de paraigua invertit. Després del succés, Territori va informar que obrirà un expedient al bisbat perquè la mort de l’animal es va produir al quedar atrapat en aquest sistema, segons els Agents Rurals. En canvi, fonts del bisbat van assegurar que la cigonya va morir després de barallar-se amb una altra per posar-se en un lloc lliure de la torre, segons la versió de testimonis directes.

VERSIÓ DEL BISBAT El bisbat assegura que la cigonya va morir després de barallar-se amb una altra per tenir un lloc a la torre

Des d’Ipcena, Joan Vàzquez va dir que avui presentaran una denúncia a Territori per exigir la retirada d’aquest sistema antinius tant d’aquesta església com de l’antiga de Sant Martí i que presentaran una querella contra el rector de Santa Maria de Gardeny i l’empresa Cigueña Stop per la col·locació d’un sistema “pel qual no tenien permís i fer-ho sabent que hi havia un risc per a les cigonyes”.

Anteriorment, la directora dels serveis territorials de Territori, Dolors Tella, va qualificar de “desproporcionada” la querella del capítol argumentant que el canvi en la resolució sobre la instal·lació de les xarxes a la Catedral, perquè aquestes siguin d’un diàmetre d’entre 2 i 3,5 centímetres de diàmetre en lloc de 5, es va fer després que una cigonya hi quedés atrapada. En aquest sentit, Tella va dir que correspon a Territori actuar i que “no teníem l’obligació d’explicar l’esmentat canvi ni al capítol ni a Cultura”. Va afegir que podrien expedientar el capítol si no canvia les xarxes i va afirmar que el sancionarà en cas que una cigonya pateixi danys. Per la seua part, el director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, va insistir que la col·locació de xarxes és provisional. “Volem que les aus tornin a la Catedral”, va assegurar, i va remarcar que en cap cas no es posa en risc l’espècie i “que en els últims deu anys ha passat a Lleida de 180 a 700 parelles”.

Així mateix, Ipcena denunciarà Territori a l’entendre que no podia autoritzar la retirada de dos nius que quedaven a la Catedral durant el període de nidificació de l’espècie, que acaba l’1 d’agost.

La cigonya morta i dos de posades sobre el campanar.

La cigonya morta i dos de posades sobre el campanar.JUANMA PAQUICO

tracking