SEGRE

La Generalitat demana la retirada dels sistemes anti-cigonyes de les esglésies de Lleida

Ipcena denuncia que des de dijous han quedat atrapades tres aus, una de les quals ha resultat morta

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha presentat aquest divendres un requeriment a les esglésies de Santa Maria de Gardeny i Sant Martí de Lleida perquè retirin de manera immediata els entramats de filferros, sirgues i altres dispositius col·locats a les cobertes que puguin provocar la captura i immobilització de les cigonyes, després que tres exemplars hi hagin quedat atrapats entre dijous i divendres.

Segons la Generalitat, la necròpsia practicada a la cigonya que va morir ahir dijous a l’església de Gardeny estableix que l’animal presentava un fort traumatisme a la zona cervical i l’húmer dret, que correspondria als intents d’alliberar-se de l’entramat. A més, l’animal presentava ferides penetrants al cos, per l’atac d’altres cigonyes en veure-la malferida, ja que es tracta d’una espècie molt territorial.

Pel que fa a l’església de Sant Martí, els tècnics del departament han determinat que és l’entramat de filferros de la coberta el causant de què dos cigonyes hagin quedat avui atrapades, una passades les 10 del matí i una segona cap al migdia.

El departament de Territori i Sostenibilitat no intervé en l’autorització per col·locar aquest tipus d’instal·lacions a les cobertes però, constatada la seva afectació sobre les aus, en virtut de les seves competències en matèria de biodiversitat i medi natural, ha demanat la seva retirada.

Ipcena denuncia els responsables de les esglésies

D'altra banda, l'entitat ecologista Ipcena ha denunciat el capellà de l'església de Gardeny, que a més és el cap del capítol de la Catedral de Lleida; el Bisbat de Lleida, responsable de l'església de Sant Martí, i l'empresa Cigüeñas Stop Navarra, com a responsables de l'execució del sistema anti-cigonyes a les esglésies.

Ipcena denuncia que el sistema, composat per sirgues i varetes metàl·liques, és una "autència trampa mortal per a les cigonyes".

La cigonya que ha quedat atrapada a l'església de Sant Martí de Lleida aquest matí.

La Generalitat demana la retirada dels sistemes anti-cigonyes de les esglésies de LleidaIpcena

tracking