SEGRE

JUSTÍCIA PRESÓ

La plantilla de presons demana ser agents de l'autoritat

Mesura per reduir el nombre d’agressions, amb sis casos a Ponent l’any 2017 || Més formació i personal, entre les exigències

Vista aèria del centre penitenciari de Ponent.

Vista aèria del centre penitenciari de Ponent.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els funcionaris de presons exigeixen ser considerats agents de l’autoritat com a mesura dissuasiva per reduir el nombre d’agressions que reben per part dels reclusos, casos que han augmentat l’últim any a Catalunya fins a un total de 206. Són xifres que va presentar ahir el sindicat CSIF a Barcelona. A la presó de Ponent, l’any passat es van registrar sis agressions de presos a funcionaris, la meitat que el 2016. D’aquests casos, un va ser greu, per la qual cosa el funcionari va requerir baixa laboral.

Sobre això, Alberto Gómez, responsable sindical de Brians 2 i autor de l’informe sobre les agressions en el conjunt de Catalunya, va explicar que l’any passat es va votar en el Congrés que els funcionaris fossin considerats agents de l’autoritat, votació que es va perdre per un vot.

El CSIF exigeix convocar oposicions per rellevar el personal de presons, molt envellit a Ponent

“Els càstigs per agredir un funcionari són molt laxos, a tot estirar l’intern està incomunicat o perdrà privilegis, però no veurà incrementada la seua condemna. Si som agents de l’autoritat, s’ho pensaran abans d’actuar de forma violenta, ja que una agressió es considerarà un delicte i no una falta com fins ara”, va assenyalar.

Així mateix, el CSIF exigeix més formació (amb cursos de negociació de conflictes, actuació en situacions d’estrès o d’autodefensa) perquè els funcionaris sàpiguen com actuar davant d’una agressió, a banda d’eines per reconduir una situació.

També veuen alarmant que en sis anys no s’hagi convocat places d’oposicions per augmentar la plantilla a les presons catalanes. En el cas de Ponent, recorden, és una de les més envellides i no hi ha reposició per als que estan a punt de jubilar-se. Una falta de personal que afecta la ràtio de funcionaris per intern.

El CSIF va instar a incrementar la plantilla per poder sostenir l’actual sistema penitenciari català, el qual defensa el sindicat, però alerta que no serà sostenible si no es donen les eines necessàries al personal.

També aposta per un protocol d’agressions i remodelar les presons més antigues.

tracking