SEGRE

TRÀNSIT DELICTES

Augmenten els conductors imputats sense carnet i ja són 26 al mes

El nombre d’imputats per delictes contra la seguretat viària ha experimentat un important augment l’últim any a Ponent. El 2017, els Mossos d’Esquadra van derivar als jutjats 972 conductors per infraccions penals al volant, un 47% més que el 2016. D’aquests, 312 van ser per circular sense carnet, amb una mitjana de 26 al mes.

Vista de l’accident del passat 3 de febrer en el qual van morir dos joves lleidatanes a Tarragona.

Vista de l’accident del passat 3 de febrer en el qual van morir dos joves lleidatanes a Tarragona.ÀNGEL JOANPERE/DIARI DE TARRAGONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb el Codi Penal sobre delictes de trànsit en ple debat per a la seua revisió, la xifra de lleidatans que acaben davant del jutge per infringir la normativa viària segueix a l’alça, amb un augment alarmant el 2017, any en què els Mossos d’Esquadra van imputar 26 conductors al mes a les carreteres de Ponent per circular sense carnet. Aquesta infracció representa més del 32 per cent del total de les imputacions per delictes de trànsit a Lleida l’últim any i ha augmentat prop d’un 42 per cent. Segons les dades facilitades per la policia catalana, el 2017 van imputar un total de 312 conductors a la província al ser interceptats sense llicència, ja sigui per pèrdua de punts, falta de vigència per retirada judicial o perquè no se l’havien tret mai.

Una conducta molt perillosa al volant que segons les associacions de víctimes pot considerar-se temerària, al posar en risc la vida pròpia i la d’altres usuaris de la carretera. Però no només han augmentat els imputats per conduir sense carnet. En general, el nombre de conductors que acaben arribant a judici per un delicte de trànsit s’ha incrementat un 47% l’últim any a Lleida. Si el 2016 els Mossos d’Esquadra van imputar 659 conductors, l’any passat en van ser 972.

Es tripliquen els imputats per conducció temerària i hi ha un 72% més per lesions i homicidi imprudent

L’alcohol i les drogues són la principal infracció penal, amb 496 imputats el 2017, una mitjana de 41 al mes. A aquests cal afegir els 64 conductors que van ser denunciats penalment per negar-se a sotmetre’s l’alcoholèmia o el drogotest, el doble que el 2016. També augmenten els homicidi i lesions imprudents, amb 21 denúncies (el triple), i els conductors temeraris, amb 31 casos que van arribar als jutjats lleidatans, un 72% més.

Precisament aquesta setmana els Mossos han imputat un veí de Linyola per conducció temerària.

dades

  • 312 CONDUCTORS SENSE CARNET.  Una xifra que representa 26 delictes de trànsit al mes a Ponent el 2017, prop d’un 42% més d’imputats que un any abans. 
  • 496 ALCOHOL I DROGUES. Continuen sent la principal causa d’infracció penal al volant. El 2017 es va imputar 1,3 xòfers al dia, un 53% més que el 2016. 
  • 21 HOMICIDI I LESIONS. Els Mossos van imputar vuit conductors per homicidi i 13 per lesions imprudents, una xifra que s’ha triplicat en un any. 
  • 972 IMPUTATS. Són els conductors que van acabar el 2017 davant del jutge per delictes de trànsit, amb una mitjana de 81 al dia, un 47% més que el 2016

les claus

  • Campanyes de prevenció. El Servei Català de Trànsit, en coordinació amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals, llancen durant tot l’any diferents campanyes de sensibilització per  millorar la seguretat a les carreteres. Van des de controls fins a educació viària. 
  • Carnet per punts. La DGT va anunciar que per a finals d’aquest mes presentaria les diferents reformes en seguretat viària, que incloïa reformar el carnet per punts i més sancions per  als conductors reincidents en alcohol o drogues, amb retirades del carnet durant dos anys fins a tenir el vistiplau de la Seguretat Social. 
  • Endurir el Codi Penal. El Congrés ha de debatre la reforma del Codi Penal en relació amb els homicidis per imprudència. En aquest sentit, Stop Accidents es basa en l’accident de Marta Soria, la jove de les Borges que va perdre la vida en un accident a l’N-240, per exigir penes més dures i incloure el delicte de “violència viària”. 

Velocitat temerària i sense carnet en l’accident mortal de Tarragona Els Mossos d’Esquadra van tancar fa uns dies la investigació de l’accident mortal de Tarragona en el qual van morir dos joves lleidatanes de 19 i 27 anys i ja han enviat l’atestat al jutjat. A les seues diligències, la policia catalana acusa el conductor del vehicle, un jove de Lleida de 22 anys, de dos delictes d’homicidi per imprudència, conducció temerària i conducció sense haver obtingut mai el carnet. Així mateix, el jove, Adrián R., ja havia estat denunciat per la via administrativa per una alcoholèmia de 0,19 mg/l. L’accident es va produir a primera hora del 3 de febrer passat a la carretera T-11 quan un Volkswagen Gold de color gris, que anava de Reus en direcció a Tarragona, va sortir de la via, va impactar contra el mur de la rotonda de les Gavarres i es va precipitar per un terraplè fins a l’A-7. A conseqüència de l’accident van morir les dos acompanyants, que viatjaven a la part davantera i posterior del vehicle: Elisenda Calderó López, de 27 anys i veïna d’Alcoletge, i Tamara Hernando González, de 19 anys i veïna del barri lleidatà de Secà de Sant Pere. El conductor va haver de ser rescatat de l’interior del vehicle i traslladat en estat greu a l’hospital Joan XXIII de Tarragona, on va ser sotmès a diverses intervencions. L’atestat policial confirma que el vehicle circulava amb un important excés de velocitat. Concretament anava a més de 140 quilòmetres per hora en un tram limitat a quaranta. S’espera que el jove rebi l’alta hospitalària per prendre-li declaració en seu judicial.

tracking