SEGRE

FAUNA POLÈMICA

Territori revisarà les xarxes antinius de la Catedral al quedar-hi atrapades tres cigonyes

El bisbat retira el sistema de l’església de Sant Martí i estudia que els agents rurals hi instal·lin el que creguin convenient || Querella de SEO/BirdLife i Ipcena contra capítol, bisbat i Cigüeña Stop

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El culebron per les cigonyes entre el capítol de la Catedral, la Generalitat i els ecologistes va viure ahir un nou episodi després que fins a tres d’aquestes aus quedessin atrapades a les xarxes de protecció instal·lades a les cúpules de la Catedral, cosa que va obligar els bombers a rescatar-ne una, mentre que les altres dos van poder alliberar-se pel seu compte. El departament de Territori de la Generalitat va fer un requeriment al capítol notificant que revisarà l’estat del temple i l’efectivitat d’aquestes xarxes. Aquestes tres cigonyes rescatades ahir s’afegeixen a dos més que van quedar atrapades al sistema antinius de l’església de Sant Martí. Precisament, el bisbat va retirar ahir el dispositiu que hi havia en aquest temple, alhora que busca una alternativa al sistema instal·lat a l’església de Santa Maria de Gardeny (una espècie de paraigua invertit fet amb ferros), en el qual una au va morir dijous de la setmana passada.

Respecte a la presència d’aquestes aus a la Catedral, el bisbat estudia la possibilitat de donar permís als Agents Rurals perquè s’encarreguin d’instal·lar el sistema que creguin més convenient i aportin alternatives al que hi ha ara. Els agents rurals van confirmar que el bisbat els va demanar consell per millorar la instal·lació de les xarxes de diverses esglésies de la ciutat, però que per ara no els ha sol·licitat res més. D’altra banda, l’entitat ecologista Ipcena presentarà aquesta setmana una querella conjunta amb SEO/Birdlife per un suposat delicte mediambiental contra el capítol, el bisbat i l’empresa instal·ladora de les xarxes de la catedral i els sistemes antinius a Sant Martí i Santa Maria de Gardeny, Cigüeña Stop. “Ha quedat demostrat que aquestes xarxes han fallat al 100%, no funcionen”, va dir el portaveu de Ipcena Joan Vázquez. En aquest sentit, va defensar la decisió i la “legitimitat” de la Generalitat de demanar al capítol mitjançant una resolució modificar les mesures dels forats de les xarxes perquè les cigonyes no s’hi quedin atrapades.

“Per això i per tot el que ha passat aquests dies, presentarem aquesta querella contra Cigüeña Stop per haver provocat la mort d’una cigonya i haver causat ferides a dos més i contra el capítol i el bisbat per haver sol·licitat la instal·lació d’aquestes xarxes”, va afirmar Vázquez. També va recalcar que el bisbat no va permetre que la plataforma ecologista formés part d’una comissió per tractar l’assumpte amb totes les parts i va afegir que “si volem protegir els vianants de la caiguda d’elements de les cúpules, que instal·lin xarxes per sota, a les cornises, per protegir els carrers. Clavant claus i cables a les cúpules com s’ha fet fins ara no ajuda que es mantingui el patrimoni”, va dir Vázquez, alhora que va recordar que fa mesos es va pactar que les cigonyes poguessin nidificar als contraforts de la Catedral. Un altre capítol més en aquest conflicte que no sembla que hagi d’arribar a una solució consensuada.

Una de les cigonyes atrapades sota la xarxa de la cúpula.

Una de les cigonyes atrapades sota la xarxa de la cúpula.ITMAR FABREGAT

Una de les cigonyes atrapades sota la xarxa de la cúpula.

Una de les cigonyes atrapades sota la xarxa de la cúpula.ITMAR FABREGAT

tracking