SEGRE

SALUT CONSULTES EXTERNES

Més de 20.500 lleidatans esperen fins a tres mesos per ser visitats per l'especialista

Traumatologia, la que té més pacients en llista i Al·lergologia, la de més demora

Una infermera de l’hospital Santa Maria fent les proves d’al·lèrgia.

Una infermera de l’hospital Santa Maria fent les proves d’al·lèrgia.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 20.503 lleidatans arriben a esperar fins a tres mesos per a una visita a l’especialista als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria i als de la Seu, Tremp i Aran. Traumatologia és la que té més pacients a les llistes, amb més de 3.000, seguida de Ginecologia amb més de 2.000 i Al·lergologia és la que té més dies de mitjana de demora, amb 93.

Un total de 20.503 pacients del pla de Lleida i de les comarques del Pirineu estaven pendents al gener de ser visitats per un especialista a l’hospital Arnau de Vilanova, Santa Maria, el de la Seu, el de Tremp i el d’Aran, segons les últimes dades del departament de Salut. Traumatologia té el nombre més alt de pacients en espera amb 3.052 (del pla són 2.709 i del Pirineu 343), seguida de Ginecologia amb 2.145 persones (1.393 del pla i 752 del Pirineu) i Oftalmologia amb 1.914 pacients (1.301 del pla i 613 del Pirineu).

Al pla de Lleida, l’especialitat que té més dies de mitjana d’espera és Al·lergologia, amb 93, seguida d’Otorinolaringologia amb 64 dies i Digestiu amb 58. Al contrari, on hi ha menys demora és a Cardiologia, amb 28; Oftalmologia, amb 29 i Dermatologia, amb 30.

A les comarques del Pirineu, hi ha 102 dies de mitjana d’espera per a una visita a Neurologia, 64 per a Urologia i 59 per a Oftalmologia. On hi ha menys espera és a Cirurgia General, amb 11 dies; Cardiologia, amb 13 i Traumatologia amb 17.

Que l’especialitat amb més pacients en espera no sigui també la que tingui més dies de mitjana de demora, és a causa que no hi ha el mateix nombre de metges. Per exemple, a l’hospital Santa Maria, on s’atenen les consultes externes d’Al·lergologia, tan sols hi ha tres especialistes.

Per reduir les llistes, la conselleria de Salut va llançar el mes d’abril passat un pla de xoc dotat amb 57 milions d’euros, però fonts del departament van assenyalar que no es farà una valoració fins que no hagi passat un any des de la seua posada en marxa.

Per la seua part, el cap de servei d’Al·lergologia de Lleida, Lluís Marquès, va explicar que des del mes de gener controlen totes les derivacions d’Atenció Primària per tal de constatar que no n’hi hagi cap d’innecessària o errònia. Altres especialitats ja van posar en marxa aquest sistema fa mesos.

A més, Marquès va detallar també que estan en contacte amb els metges de família per poder analitzar certs casos, agilitzar diagnòstics i evitar que el pacient hagi d’acudir a l’especialista.

Demora també per a operacions quirúrgiques i proves diagnòstiques

A la província hi havia gai· rebé 5.700 persones en llista d’espera per a operacions qui· rúrgiques al gener. Del total, 65 esperaven una intervenció oncològica, però la demora és de pocs dies. Per a operacions de cataractes hi ha 602 paci· ents i una espera de 65 dies al pla i 47 dies a les comarques de muntanya. Per a una prò· tesi de genoll són 224 pacients (75 i 52 dies, respectivament) i per a una de maluc, 134 (110 i 41). A més, 4.600 persones esperaven d’altres interven· cions, la gran majoria al pla (4.173). D’aquestes últimes, la que acumula més demora és la de varius, amb 208 dies d’espera. D’altra banda, 6.127 perso· nes es troben en espera d’una prova diagnòstica al pla (la que més n’acumula, 1.763, són les ressonàncies, però l’espe· ra més gran, 70 dies, són les mamografies). Al Pirineu hi ha un total de 645 pacients en llista d’espera per a proves.

Polèmica per la filtració de les notes del MIR abans que es publiquin

Els resultats de les proves de l’últim examen per obte· nir la plaça de Metge Intern Resident (MIR) van ser filtrats dilluns a través d’internet ho· res abans que el ministeri de Sanitat els fes públics de ma· nera oficial, ahir a les 00.00 hores. També va succeir el mateix amb els resultats de Psicologia, Infermeria, Far· màcia, Biologia i Radiofísica. Davant d’aquests fets, el ministeri que dirigeix Do· lors Montserrat ha obert una investigació per mirar de de· terminar què ha pogut passar, encara que segons El Confidencial tot apunta a un error dels informàtics del ministeri. Es tracta d’un document en format PDF de 362 fulls en el qual apareixen els noms complets dels aspirants, així com dades personals com el DNI o la nacionalitat, acom· panyats de la puntuació aconseguida en la prova o la posició obtinguda segons les qualificacions.

tracking