SEGRE

Fiscalia investiga el sistema anticigonyes de la Catedral de Lleida

Després de la polèmica al quedar atrapades aus a les xarxes

La retirada d'un sistema antinius a Santa Maria de Gardeny.

Fiscalia investiga el sistema anticigonyes de la CatedralAINHOA PAQUICO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscal de Medi Ambient ha obert diligències per determinar si el sistema instal ·lat a la Catedral Nova de Lleida per evitar la nidificació de les cigonyes podria ocasionar algun perjudici a aquesta espècie protegida, segons van confirmar fonts judicials. L’entitat ecologista Ipcena apunta que la investigació se centraria en el mecanisme giratori instal·lat a les cúpules i altres punts de la coberta. L’obertura de diligències judicials contrasta amb el principi d’acord assolit dimecres entre el bisbat, la Generalitat, la Paeria i ecologistes per fer compatible la continuïtat de les cigonyes a la Catedral amb la preservació de l’edifici, com va publicar ahir aquest diari.

La idea és mantenir els nius als edificis durant l’actual època de cria i, quan finalitzi, traslladar-los a una altra ubicació al mateix temple, com els contraforts. La reunió va ser programada per concloure la polèmica generada després de quedar atradapadas diverses cigonyes a les xarxes antinidificació col· locades a la Catedral per una empresa contractada pel capítol, que van acabar sent tallades pels Bombers. També en va quedar atrapada una altra a l’església vella de Sant Martí i una altra, que va morir, a la de Santa Maria de Gardeny. Precisament, ahir un operari va retirar un antic sistema antinius d’aquesta última parròquia, i els ecologistes van criticar que se n’hagi instal·lat un altre, unes hèlixs, per espantar les aus. Seo/BirdLife i Ipcena van reconèixer a la reunió que els nius de la façana de la Catedral no ofereixen garanties de seguretat.

Així mateix, Ipcena va esgrimir un informe d’un arquitecte que indica que els contraforts estan en bones condicions i podrien acollir nius. Les dos organitzacions es van mostrar satisfetes pel resultat de l’encontre, però van remarcar que “no acceptarem que es plantegi l’expulsió de les cigonyes de la Catedral”. No obstant, van indicar que “deixem en suspens temporal la presentació de la querella contra l’administració, el bisbat, el capítol i l’empresa instal·ladora per afavorir l’acord.”

tracking