SEGRE

COMERÇ ACTIVITAT

Quant val el lloguer d'un local al carrer Major de Lleida?

Actualment n’hi ha una desena, una xifra “rècord” segons els comerciants de l’Eix i els agents immobiliaris || Els operadors comercials ho veuen com un fet conjuntural i asseguren que reobriran ben aviat

Un local buit al final del carrer Major, al costat de l’IEI.

Un local buit al final del carrer Major, al costat de l’IEI.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La presència de locals buits a l’Eix Comercial no és una imatge habitual, ja que es tracta de la zona amb més botigues i més activitat d’aquest àmbit a la ciutat, però aquests dies s’ha arribat al “rècord” històric que n’hi ha una desena al carrer Major. Així ho van constatar tant la Federació d’Associacions de Comerciants de l’Eix com els agents de la propietat immobiliària, que coincideixen que el preu del lloguer per metre quadrat en aquesta zona és un condicionant clau, a causa que és molt elevat.

60 EUROS DE LLOGUER EL M2

“Que hi hagi una desena de locals buits al carrer Major no és habitual, no havia passat mai”, diu el president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària, Josep Maria Esteve. “Això significa que no es paguen els traspassos de locals, simplement el comerciant paga el lloguer del local els mesos fixats en un contracte i després el tanca, en la majoria dels casos són iniciatives de particulars en què el negoci no prospera i això ho atribuïm a la crisi econòmica, només les franquícies poden permetre’s mantenir aquests locals a l’Eix Comercial”, assenyala Esteve, que al·lega que aquest descens de l’activitat als locals s’ha accentuat des del l’any 2010.

Així mateix, Esteve recalca que “les transaccions de locals a Lleida són molt baixes, només cal veure l’avinguda Príncep de Viana o rambla Ferran: eren carrers amb molta activitat comercial anteriorment, però ara la majoria dels locals estan buits”, conclou.

Per la seua part, el president de la Federació de Comerciants de l’Eix, Llorenç González, va confirmar que hi ha al voltant d’una desena de locals tancats al carrer Major i també ho atribueix a l’encariment dels lloguers. “Això succeeix perquè tant la venda com el lloguer d’aquests locals és molt car, el propietari vol cobrar i fer-ho en funció de com està el sector i molts comerciants, que en general arranquen el seu negoci, no s’ho poden permetre”, diu González, que espera que el tancament de locals no vagi a més.

El preu dels lloguers al carrer Major ha repuntat després de la caiguda tinguda durant els pitjors anys de la crisi. Aquest és, amb diferència, el carrer de la ciutat on més cars són els arrendaments.

Un de mitjà se situa entre els 50 o 60 euros per metre quadrat al mes, de forma que un local de 100 metres quadrats costa entre 5.000 i 6.000 euros, mentre que en carrers veïns com Sant Antoni o Magdalena, pot arribar a costar fins un 50% menys, malgrat formar part del mateix Eix Comercial.

Professionals del sector immobiliari van assenyalar, no obstant, que es tracta d’una situació conjuntural i van destacar que la majoria dels locals del carrer Major que ara estan inactius ja han estat llogats de nou o estan en tràmits d’això, de manera que ben aviat tornaran a obrir amb nous establiments.

En aquest sentit, van indicar que és habitual que les setmanes posteriors a la campanya de Nadal siguin les que registrin un major nombre de tancaments. “Són botigues a les quals els ha anat malament aquesta campanya o bé que abaixen la persiana a l’iniciar-se el nou any per la jubilació del seu titular”, van detallar.

Un local buit al final del carrer Major, al costat de l’IEI.

Un local buit al final del carrer Major, al costat de l’IEI.AMADO FORROLLA

tracking