SEGRE

Dos de cada cinc botigues de Lleida no venen 'online' ni tenen previst fer-ho

Una enquesta de Pimec Comerç als seus associats reflecteix que un 41% no venen ‘online’ ni tenen intenció de fer-ho en un futur. Entre els que sí que ho fan, més del 40% diuen que no els comporta cap ingrés extra en la facturació total. Tot i així, la patronal destaca que el petit comerç cada vegada és més present a internet.

Alberto Rojo carrega una pistola a la seua armeria, ubicada a la Bordeta

Alberto Rojo carrega una pistola a la seua armeria, ubicada a la BordetaOscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La venda per internet, ja sigui a través d’un web propi o de plataformes de pagament, és una alternativa que, malgrat que fa anys que és a l’alça, no acaba de seduir gaires botigues lleidatanes, que consideren que no és rendible. Aquesta és una de les principals conclusions que es poden extreure d’un estudi publicat ahir per Pimec Comerç, que mostra que el 41,51% dels establiments lleidatans consultats no tenen cap intenció de tenir botiga online, un 33,96% sí que la té i el 24,53% restant té previst “obrir-la” en els pròxims mesos.

ASSOCIACIONS ‘ONLINE’ Martínez-Ribes suggereix que les petites botigues se sumin a la venda ‘online’ i així estalviar despeses

Quant a l’impacte de la venda a través d’internet, el 42,31% dels que sí que ho fan diuen que no els ha suposat un augment de la facturació, un 23,08% han notat una millora en les vendes a la botiga física, i un 19,23% diu que sí que han notat una millora, però mínima.

Xifres

Malgrat que les xifres del sondeig no mostren que, de moment, la venda online sigui atractiva per als petits comerciants, el president de Pimec Comerç Lleida, Manel Llaràs, destaca que “el comerç minorista està fent un gran esforç per entrar al mercat online, però ara per ara serveix més com a aparador que com una part més de la botiga, que seria l’ideal”. “Amb el que ens hem de quedar és que a poc a poc la gent es va animant a incorporar la venda online, i també que internet és allà i no se n’anirà, per la qual cosa cal aprofitar-lo”, afegeix el president.

L’experiència de comerços amb presència a internet és molt diversa. Així, per exemple, la venda online a la llibreria Caselles no arriba a l’1% de la facturació, mentre que a perfumeries Gotta suposa un 4% del total i esperen arribar al 7% a finals d’any. Que un petit establiment trobi rendibilitat a internet és un dels reptes als quals s’ha d’enfrontar el comerç lleidatà.

“Mantenir una botiga online dóna tanta feina com una de física, i és molt estrany que un establiment petit sigui rendible a la xarxa”, diu Lluís Martínez-Ribes, professor de màrqueting i especialista en venda al detall, que aposta per crear associacions de comerciants online per poder tenir més rendibilitat. “Un exemple podria ser que els comerciants del carrer Major s’unissin per crear una pàgina web per vendre els productes, si no estàs a internet, estàs fora del context actual i aquesta podria ser una possibilitat”, diu Martínez-Ribes, que recalca que “som ciutadans ON-OFF, ens connectem i desconnectem a internet i sempre tenim aquesta possibilitat, les botigues també haurien de ser ON-OFF, però entenc que moltes botigues petites no entrin a l’online. Per això veig com una bona alternativa la unió comercial per a la xarxa”, conclou l’expert.

Les xifres de l'estudi

  • 41,51% COMERÇOS ANALÒGICS. El 24,53% sí que ven online i l’altre 33,96% ho farà pròximament.
  • 42,31% NO ELS SUPOSA MÉS INGRESSOS. Entre els que sí que tenen venda per internet.
  • Similar a tot Catalunya. La venda online als comerços és similar a tot Catalunya. Tarragona és la província on més botigues tenen versió online (35,48 per cent) i Barcelona, la que menys (30,16 per cent).
  • Enquesta. En aquesta enquesta de Pimec Comerç han participat un total de 468 botigues, de les quals unes seixanta són lleidatanes. L’estudi i les consultes es van portar a terme durant la campanya de Nadal.

Alberto Rojo, propietari de l'Armería Alberto «El 70 per cent de les vendes són per internet»

La majoria de les vendes de l’Armería Alberto, situada a la Bordeta, són per internet, al voltant del 70%. “El més comprat per la xarxa són visors, prismàtics, telescopis, roba i complements”, va explicar el propietari. Els clients solen anar físicament a la botiga per comprar armes, o pregunten per telèfon, “ja que tots volen assessorar- se abans de comprar-les”, va dir.

Meritxell Montagut, propietària de la Botiga Sis Sis «Per a mi és més un aparador que una botiga»

Las vendes online que Meritxell té a la seua botiga de roba a Balàfia no superen el 10% del total, “encara que és cert que han augmentat progressivament en els últims anys” i que molts clients primer veuen els productes pel web i després vénen a la botiga a comprar-los. “Per mi és més un aparador, però considero vital per a qualsevol negoci tenir una pàgina web”, recalca.

Meritxell Montagut, a la seua botiga i mostrant la pàgina web de l'establiment

Meritxell Montagut, a la seua botiga i mostrant la pàgina web de l'establimentItmar Fabregat

tracking