SEGRE

ENERGIA CONSUM

L'Estat ajorna els comptadors individuals a la calefacció central a més enllà del 2020

Una directiva europea fixava l’1 de gener del 2017 com a termini límit, però el reial decret que l’adapta encara no està aprovat || El Govern central preveu aquell any per avaluar si és rendible fer el canvi

Un habitatge de la ciutat de Lleida amb un comptador individualitzat en un radiador.

Un habitatge de la ciutat de Lleida amb un comptador individualitzat en un radiador.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La directiva europea d’eficiència energètica dictada el 2012 que obliga els edificis amb calefacció central a instal·lar comptadors de consum individuals fixava l’1 de gener del 2017 com a data límit, però el reial decret del Govern central per adaptar la normativa, que encara no està aprovat, ajorna aquesta obligació fins a més enllà del 2020. De fet, només estableix terminis límits perquè els titulars d’instal·lacions tèrmiques centralitzades efectuïn una primera avaluació de la rendibilitat econòmica d’instal·lar comptadors individuals i, en cas de ser-ho, obtenir un pressupost.

L’esborrany del decret, facilitat pel Gremi d’Instal·ladors de Lleida, determina els terminis en funció de l’ús, el nombre d’habitatges de l’edifici i la zona climàtica en què es troba, definida al Codi Tècnic d’Edificació (Lleida capital és a la zona D, com la resta del pla, i les comarques de muntanya, a l’E). Així, fixa el 31 de desembre del 2019 per a edificis d’ús diferent del d’habitatge i, a la zona climàtica E, per a immobles de més de setanta pisos.

El 90% de les 70.000 llars afectades a Lleida encara no han instal·lat comptadors individuals

El 30 d’abril del 2020 és la data límit a la zona E per a edificis de menys de setanta habitatges i a la D, per als de més de setanta. El 31 d’agost del 2020 és l’últim dia per als de menys de setanta pisos a la zona D i els de més en la C, i el 31 de desembre del 2020, per als de menys de setanta al C. En cas de ser acreditada la viabilitat tècnica i econòmica, el titular haurà d’instal·lar els comptadors individuals en un termini màxim de quinze mesos.

A Lleida hi ha al voltant de 70.000 llars amb calefacció central, de les quals s’han adaptat a la normativa poc més d’un 10%, i el cost d’aquesta operació supera els mil euros, tal com va publicar aquest diari. El president d’Agrisec, Xavier Ferrer, va indicar que la majoria d’afectats per aquest canvi esperen que la normativa sigui ferma. Un portaveu del ministeri d’Energia va apuntar que el reial decret encara pot canviar i va afegir que ha de ser aprovat després pel Consell de Ministres. També esperen un informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

Així mateix, va recordar que a les edificacions noves ja són preceptives aquest tipus d’instal·lacions des de fa anys. El Govern central tenia previst traslladar la directiva europea l’any 2014, però només ho va fer de manera parcial i el mes d’octubre de l’any passat, la Comissió Europea va instar Espanya a traslladar-la correctament.

LES CLAUS

  • Directiva europea. El Parlament Europeu va dictar el 2012 una directiva d’eficència energètica que obligava els edificis amb calefacció central a instal·lar comptadors individuals abans de l’1 de gener del 2017. El Govern va adaptar la normativa de manera parcial i l’octubre de l’any passat la Comissió Europea el va instar a traslladar-la correctament. Espanya disposava de dos mesos per respondre i, ara, el projecte de reial decret del ministeri d’Energia està en termini d’al·legacions, fins al proper 3 d’abril.
  • Adaptació de l’Estat. El reial decret indica que els titulars d’habitatges amb calefacció central tenen fins al 31 de desembre del 2019 o el 31 de desembre del 2020, en funció del nombre de pisos de l’edifici i la zona climàtica en la qual es trobin, per avaluar la viabilitat tècnica i la rendibilitat econòmica d’instal·lar els comptadors (o repartidors de costos). Han de sol·licitar un pressupost, que inclourà el període estimat de recuperació de la inversió de la instal·lació i el compromís d’oferir la possibilitat d’un pagament ajornat en deu anys. Si s’acredita la viabilitat, hauran d’instal·lar els sistemes individualitzats en un màxim de quinze mesos. 
tracking