SEGRE

CONSUM LLUM

Granges de Lleida aposten per l'autoconsum sense cap connexió a la xarxa elèctrica

La instal·lació de sistemes de subministrament d’energia solar amb plaques fotovoltaiques desconnectades de la xarxa elèctrica és una iniciativa que cada vegada guanya més adeptes. Un exemple d’això és la gran granja d’Explotacions Pemar ubicada al Palau d’Anglesola, que genera gairebé tota l’energia que necessita amb plaques solars.

Al centre de la imatge es poden apreciar les plaques solars instal·lades en una de les teulades de la granja.

Al centre de la imatge es poden apreciar les plaques solars instal·lades en una de les teulades de la granja.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una gran granja del Palau d’Anglesola s’ha convertit en la punta del llança de la instal·lació d’un sistema de plaques solars que li permet generar entre el 90% i el 95% de l’electricitat que necessita i per a la resta utilitza gasoil. “La singularitat d’aquesta instal·lació és que mai ha estat connectada a la xarxa elèctrica, primer fèiem electricitat mitjançant generadors de gasoil i ara amb energia solar”, diu Francisco Martí, propietari de la granja Explotacions Pemar –la cinquena productora de llet de vaca més gran de la província amb 1.500 caps– tot i que destaca que aquest sistema es troba en fase de proves. “El vam posar en funcionament el 27 de febrer, el dia de la nevada, encara falta fer els últims retocs i esperar que vingui el bon temps, perquè encara no hi ha hagut cap dia en què no hàgim hagut de tirar de gasoil”, recalca Martí. La instal·lació de les plaques solars va anar a càrrec de dos empreses, Bellcaire Elèctric, que es va encarregar de la instal·lació elèctrica, i Albufera Integration, una empresa madrilenya que va aportar els materials i el suport per fer que la que és una de les principals granges de boví de la província sigui autosuficient mitjançant energies renovables. “Calculem que l’estalvi serà d’uns 30.000 euros a l’any i de 40.000 litres de gasoil, s’ha de pensar que és una inversió a llarg termini i que estarà amortitzada en deu o quinze anys”, afirma Nicolás Velasco, d’Albufera Integration.

Diverses fonts consultades per aquest diari coincideixen que aquesta és una de les instal·lacions més grans d’aquest tipus que s’han fet fins ara, però que no és l’única. “Hi ha almenys deu explotacions agràries o ramaderes a la província que són autosuficients, tot i que cap de la mida d’aquesta granja”, diu Raúl Martínez, director general de Sofos España.

Amb la reforma es calcula que l’explotació estalviarà uns 30.000 euros i 40.000 litres de gasoil a l’any

Així mateix, des de l’Associació Nacional de Productors d’Energia Fotovoltaica (ANPIER), destaquen que el fet de no estar connectat a la xarxa elèctrica no és una pràctica a l’alça per part de granges. “Hem detectat que cada vegada hi ha més explotacions agrícoles i ramaderes de Llevant i Galícia que s’han desconnectat de la xarxa elèctrica i han apostat per l’autosuficiència energètica”, explica Juan Castro-Gil, secretari d’ANPIER. Un canvi que també confirma Albert Puy, de l’entitat Dolça Revolució: “Com que no estan connectats a la xarxa, no s’ha de declarar res ni estan controlats, així de senzill”, recalca.

LES CLAUS

  • Auge inicial. El govern de José Luis Rodríguez Zapatero va impulsar a la seua primera legislatura (2004- 2008) un pla d’ajuts per impulsar l’energia verda mitjançant primes als que instal·laven aquest nou tipus d’energies. Els ajuts anaven en funció de la producció elèctrica i molts complexos agrícoles i habitatges es van acollir a aquesta mesura.
  • Fre. L’abril del 2010 el govern de Zapatero va aprovar 24 mesures anticrisi entre les quals figurava suprimir els ajuts a les energies renovables, fet que va provocar que la majoria no fossin rendibles a causa de l’alt preu de manteniment, causant la ruïna o fallida de nombrosos complexos agrícoles.
  • Impost del sol. El 2015 el Govern de Rajoy va aprovar el que es coneix com a impost del sol, que consisteix en un peatge a les instal·lacions d’autoconsum elèctric per rebre subministrament de suport de la xarxa elèctrica.
  • Alternativa. Amb aquest nou impost, cada vegada més complexos decideixen desconnectar-se de la xarxa elèctrica per ser autosuficients i no haver de pagar-lo.

Impost del sol, rebutjat i amb un efecte contrari a l’esperat El conegut com a impost del sol, en vigor des del 2015 i que consisteix en una espècie de peatge a les instal·lacions d’autoconsum elèctric per rebre subministrament de suport de la xarxa elèctrica, ha provocat un efecte inesperat i contrari al que preveia el ministeri d’Energia amb aquesta mesura, segons ANPIER. “Ha provocat que moltes instal·lacions o complexos que funcionaven amb plaques solars i subministrament de la xarxa se’n desconnectessin per ser autosuficients, evitar pagar aquest impost i no dependre de la xarxa elèctrica”, diu Juan Castro-Gil. Amb tot, ANPIER recalca que el Govern preveu una modificació d’aquesta llei per evitar més desconnexions de la xarxa mitjançant bonificacions.

Al centre de la imatge es poden apreciar les plaques solars instal·lades en una de les teulades de la granja.

Al centre de la imatge es poden apreciar les plaques solars instal·lades en una de les teulades de la granja.MAGDALENA ALTISENT

tracking