SEGRE

SALUT MEDICAMENTS

El preu dels medicamemts d'ús comú s'ha disparat al deixar d'estar finançats

Entre aquests figuren l’Almax, Voltaren, Flutox o Mucosan, i alguns valen el triple que el 2012

Alguns dels medicaments el preu dels quals no ha parat de pujar des de l’any 2012.

Alguns dels medicaments el preu dels quals no ha parat de pujar des de l’any 2012.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de fàrmacs molt coneguts com l’Almax, Mucosan, Fortasec, Voltaren o Gelocatil s’ha disparat des que el 2012 el Govern central va deixar de finançar-los i 417 medicaments el 2012 a càrrec de la Seguretat Social. El preu no ha fet més que augmentar, arribant fins i tot a doblar-se o triplicar-se. “El preu d’aquests medicaments el pacten el ministeri de Sanitat amb els laboratoris que els produeixen; és cert que des que han deixat d’estar finançats el seu preu ha pujat i continuarà pujant cada any. Alguns clients han deixat de comprar-los pel seu elevat preu”, declara el responsable d’una farmàcia de Lleida. Aquest augment dels últims anys ha propiciat que molts usuaris es decantin per utilitzar un altre tipus de fàrmacs amb els mateixos efectes però que sí que estan coberts per la Seguretat Social.

“En el cas del Gelocatil, la caixa de 10 pastilles costa 3,40 euros, mentre que el seu succedani genèric costa 2,5 euros i té quaranta pastilles. En alguns casos no ha pujat el preu, sinó que s’han reduït les dosis per paquet”, diu una altra responsable d’una farmàcia lleidatana. Un altre exemple d’això és el Mucosan, el preu del qual és de 7,45 euros, mentre que el mateix medicament genèric costa 4,40 euros. Altres fàrmacs com el Fortasec han passat d’1,89 euros el 2012 els 5,95 euros que costen ara deu pastilles. Flutox d’1,95 a 7,96; Almax de 3,23 a 7,76; Voltaren de 3,09 a 7,88, o Pectox de 3,25 a 5,62 euros. “Tot amb tot, molta gent continua comprant els medicaments més coneguts pel seu nom, encara que hagin de pagar una mica més”, recalquen.

Metges consultats per aquest diari destaquen que, des que van deixar d’estar finançats per la Seguretat Social, no recepten aquest tipus de medicaments. “En línies generals, quan has de receptar un medicament ha de ser genèric i que sigui cobert per la Seguretat Social. Tenim una base de dades que ens mostra tots els medicaments coberts pel ministeri en funció de les malalties del pacient. Aquest criteri l’apliquem basant-nos en l’efectivitat del fàrmac sobre el pacient i que no li resulti gaire car adquirir-lo”, va assenyalar una facultativa.

En aquest sentit, l’1 de març passat, el grup socialista va presentar una proposta al Congrés per abaixar el preu dels 417 medicaments que es van excloure del finançament de la Seguretat Social el 2012.

tracking