SEGRE

TRIBUNALS VULNERABILITAT

Ajuda psicològica als jutjats per a 424 lleidatanes maltractades

Lleida lidera l’aplicació d’aquest servei de Justícia || A partir de l’abril hi haurà atenció per a les víctimes de delictes en els 49 partits judicials de Catalunya

Pilar Heras i Patrícia Gomà, de Justícia, van presentar ahir el servei.

Pilar Heras i Patrícia Gomà, de Justícia, van presentar ahir el servei.JUSTICIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 424 dones lleidatanes víctimes de violència de gènere van rebre atenció psicològica i assessorament abans, durant i després de comparèixer davant del jutge l’any 2017, segons les dades facilitades ahir pel departament de Justícia. L’Oficina d’Atenció a la Víctima de Delicte (OAVD) de Lleida va liderar l’any passat i també el 2016, amb 476 casos, les atencions a Catalunya. Es tracta d’un servei que fins ara es prestava per professionals de les OAVD als jutjats de Violència de Gènere de les capitals de província, però no de forma homogènia i que a partir del 3 d’abril s’estendrà als 49 partits judicials catalans.

LES CLAUS

  • Amplien el servei. El departament de Justícia de la Generalitat ampliarà a partir del 3 d’abril el Servei d’acompanyament en judicis per a les víctimes de delictes als 49 partits judicials catalans. 
  • Com funciona? Un equip de psicòlegs i treballadors socials acompanyen físicament les víctimes de delicte a les compareixences judicials donant-los suport emocional i psicològic abans, durant i després de la vista, vetllant perquè no hi hagi cap contacte amb l’autor o autors del delicte, tampoc visual. 
  • Violència de gènere. Fins ara s’aplicava especialment en casos de violència de gènere. L’any passat van ser ateses 424 dones a Lleida. 
  • Acompanyament. Els tècnics ofereixen el seu acompanyament abans, durant i després de la compareixença davant el jutge, recollint les seues necessitats emocionals, d’habitatge i sobre els fills, entre d’altres, independentment que hi hagi una ordre de protecció.

Aquest servei consisteix que un equip de psicòlegs i treballadors socials acompanyen físicament les víctimes de delicte a les compareixences judicials donant-los suport emocional i psicològic abans, durant i després de la vista oral, vetllant perquè no hi hagi cap contacte amb l’autor o autors del delicte.

L’objectiu és evitar el sofriment de les víctimes i que declarin en les millors condicions

D’aquesta forma, per exemple, els tècnics vetllen perquè s’apliquin els elements físics de protecció visual, com la col·locació de mampares o que la víctima i l’agressor utilitzin circuits alternatius als jutjats perquè no es puguin trobar. A Lleida, l’any passat l’Oficina d’Atenció a la Víctima de Delicte va atendre un total de 825 casos, dels quals destaquen les 21 persones que van ser ateses pel servei d’acompanyament al judici, per les sis de l’any anterior, segons les dades de Justícia.

El servei a Catalunya passarà de 29 a 75 tècnics amb un pressupost de 1,95 milions d’euros durant 15 mesos.

La secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patrícia Gomà, va afirmar que “la millor manera d’atansar la justícia al ciutadà és ser al costat de les víctimes”. Pilar Heras, directora d’Execució Penal, va defensar que “l’objectiu és evitar el sofriment a les víctimes i que declarin en les millors condicions possibles”.

tracking