SEGRE

SALUT ATENCIÓ PRIMÀRIA

Entra en servei un equip per atendre als CAP trastorns lleus de salut mental

Una psiquiatra, quatre psicòlegs i dos infermers van mensualment a les vint-i-tres àrees bàsiques de la regió sanitària de Lleida || Tracten síndromes d’ansietat, depressió o dols patològics

Ramon Mazana és el director de l’Àrea Bàsica d’Almacelles.

Ramon Mazana és el director de l’Àrea Bàsica d’Almacelles.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip de set professionals format per una psiquiatra, quatre psicòlegs i dos infermers visiten mensualment, des del passat 1 de desembre, les vint-i-tres àrees bàsiques de la regió sanitària de Lleida (cada àrea compta amb un CAP). Això forma part del denominat Programa de Suport a la Primària (PSP) impulsat pel departament de Salut a tot Catalunya i per al qual ha contractat 650 professionals. El gerent de la regió sanitària de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, Jordi Cortada, va destacar que la conselleria ha invertit aquest any 9,5 milions d’euros més per a salut mental a la província, inversió en la qual s’emmarca aquest programa.

L’objectiu és poder detectar precoçment qualsevol inici de trastorn, reduir la presa de medicaments i evitar hospitalitzacions. La coordinadora del programa a la regió de Lleida i psiquiatra del PSP, Anna Camarasa, va explicar que la finalitat és tenir una visió multidisciplinària del trastorn i poder fer un diagnòstic al moment, sense la necessitat que el metge de família del CAP l’enviï a l’hospital Santa Maria.

El psicòleg avalua l’usuari per veure si necessita o no un tractament especialitzat

“Estalviem treball als professionals de l’hospital al ser casos lleus i els tractem a les àrees bàsiques”, va explicar. Quan un usuari va al metge de capçalera i aquest creu que pateix una síndrome ansiosa depressiva, es posa en contacte amb l’equip del programa i, quan aquest acudeix a l’ambulatori, el psicòleg és qui avalua el pacient per determinar si necessita un tractament psicoterapèutic o no. “Si algú està trist perquè s’ha mort la seua mare de noranta anys, no fa falta atendre aquesta persona com a malalta i el psicòleg li farà entendre que no ho està”, explica.

En cas de detectar un problema lleu de salut mental, com una depressió, ansietat o algun tipus de dol patològic, el visitarà la psiquiatra.

També hi ha l’opció de fer teràpia grupal amb persones amb el mateix problema. El paper de l’infermer és controlar el pacient amb la medicació i ajudar-lo a portar una vida saludable.

El director de l’Àrea Bàsica d’Almacelles i metge de capçalera, Ramon Mazana, va destacar com d’important és aquest equip per a l’usuari i que imparteix una formació per als metges de família per tal de detectar casos més fàcilment.

El perfil majoritari és d’una dona amb ansietat

La psiquiatra Anna Camarasa s’encarrega des del 2010 de tractar casos de salut mental als CAP. El 2016, va atendre 599 persones, de les quals un 66 per cent eren dones i la majoria dels casos, un 32%, eren per ansietat, seguits de la depressió. Camarasa va assenyalar que quan es detecta un cas greu s’envia directament al Santa Maria, però no és necessari fer-ho en els casos lleus, i per això els professionals aplaudeixen la posada en marxa d’aquest programa, que esperen que sigui permanent.

Ramon Mazana és el director de l’Àrea Bàsica d’Almacelles.

Ramon Mazana és el director de l’Àrea Bàsica d’Almacelles.ÒSCAR MIRÓN

tracking