Español
Registra’t Iniciar sessió
Menu Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

URBANISME PLANEJAMENT

El nou projecte de l'estació preveu una gran zona comercial de 60.000 metres quadrats

31/03/2018 a les 05:19
La Paeria reforma l’actual i dissenya aquesta gran superfície amb dos edificis sobre les vies als dos costats de la terminal connectats per Roger de Llúria || Després de l’acord amb Foment per reactivar-lo
Vista aèria de l’estació de Renfe i l’entorn.

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Vista aèria de l'estació de Renfe i l'entorn.

SEGRE

L’entorn de l’estació de Renfe acollirà una gran àrea comercial de 60.000 metres quadrats. Així ho preveu la reforma del pla especial de l’estació que ultima l’equip de govern de la Paeria i que es presentarà després de Setmana Santa. Segons ha pogut saber aquest diari, la zona comercial estarà formada per dos sectors edificats a sobre de les vies, flanquejant l’estació, units per un altre espai comercial que donarà al carrer Roger de Llúria a Pardinyes. Així, un dels edificis transversals sobre les vies s’aixecarà en paral·lel a Comtes d’Urgell, entre La Meta i els Docs per un extrem i Roger de Llúria per l’altre. El segon tindrà forma d’L, incorpora l’espai situat a sobre del pàrquing subterrani on estava previst el centre comercial Vialia i arribarà fins a Roger de Llúria. Tot dos estaran comunicats per un parc comercial al llarg d’aquest últim carrer, amb locals de restauració, de lleure o botigues.

Així mateix, el pla inclou la construcció d’habitatges en aquesta part que dóna a Pardinyes, de la mateixa manera que a Comtes d’Urgell, i un equipament hoteler al costat de Príncep de Viana. L’edificabilitat total serà d’uns 120.000 metres quadrats. La Paeria ja ha comunicat aquestes intencions a l’ens públic Adif, propietari majoritari dels terrenys. De fet, l’alcalde, Àngel Ros, es va reunir fa unes setmanes amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i van acordar reactivar el pla de l’estació, que està paralitzat des del 2010.

 

Per l’estació de tren i la de busos, que es traslladarà al seu costat, passen 2,6 milions de persones a l’any

 

L’ajuntament considera que un dels principals actius perquè tiri endavant aquesta zona comercial és el gran volum de persones que passa per l’estació, que es duplicarà quan entri en servei la nova terminal d’autobusos sota del pont de Príncep de Viana, que tindrà un accés directe a la de ferrocarril. Per cada una d’aquestes passen actualment 1,3 milions de persones a l’any. A més a més, aquesta operació serviria per integrar una gran superfície al centre de la ciutat, l’opció per la qual tradicionalment han apostat els comerciants locals.

L’actual pla de l’estació preveia un centre comercial de 17.000 metres quadrats que podia arribar a 30.000 sumant locals de lleure i restauració entre Comtes d’Urgell i Roger de Llúria. La Paeria va convocar un concurs el 2009, però va desestimar l’única oferta que s’hi va presentar, d’un grup local, per incompliment de les condicions. A més, el centre comercial Vialia, anterior al pla, comptava amb 12.000 metres.
 

Les claus
  • Entre les estacions de tren i autobusos. L’edifici comercial previst en aquesta zona, entre l’estació de Renfe i la futura d’autobusos, inclou l’espai situat a sobre del pàrquing subterrani, on estava previst el centre comercial Vialia que mai va arribar a promoure’s, malgrat estar adjudicat a Metrovacesa i tenir totes les llicències.
  • Entre la passarel·la i Comtes d’Urgell. Aquest edif ici sobre les vies serà paral·lel a Comtes d’Urgell i donarà als Docs i La Meta per un extrem i a Roger de Llúria per un altre. D’aquesta forma, ocuparà bona part de l’espai entre Comtes d’Urgell i l’estació on està pendent cobrir les vies.
  • Roger de Llúria. Al llarg d’aquest carrer hi ha previst un parc comercial i de lleure que connectarà els edificis situats a tots dos costats de l’estació. En aquesta zona també hi haurà espai per a nous habitatges. A més, d’aquesta manera el barri de Pardinyes tindria un accés directe a l’estació.


 

Una alternativa per al cobriment de les vies

L’alternativa proposada en el nou pla aposta per assumir gran part del cobriment de vies de tren que està pendent entre Comtes d’Urgell i l’estació amb un dels edificis destinats a ús comercial, encara que també reserva espai destinat a zona verda. Aquesta operació està pendent des de l’any 2010, quan va quedar conclòs el cobriment de les vies entre Comtes d’Urgell i Corts Catalanes i la remodelació del tram comprès entre aquest últim carrer i la plaça Europa. 

Aquest parc va ser costejat per la Paeria, a través de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, i Adif, amb la perspectiva que les plusvàlues que generaria el pla de l’estació –a través de la venda dels terrenys destinats a usos comercials, residencials, de serveis i de lleure– els permetria recuperar àmpliament la inversió. Tanmateix, la crisi ho va fer inviable i el desenvolupament de les actuacions previstes va quedar parat fins ara.
Temes relacionats

Uneix-te a la comunitat SEGRE!


El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre