SEGRE

SERVEIS CONSUM

La concessionària de l'aigua detecta comptadors manipulats durant el 2017

Aigües de Lleida també sanciona el consumidor que no es dóna d’alta o es connecta amb el d’un veí || L’empresa va tallar el subministrament a 110 indústries per impagament, 36 menys que el 2016

Un operari d’Aigües Lleida treballa en el clavegueram al carrer Major.

Un operari d’Aigües Lleida treballa en el clavegueram al carrer Major.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La concessionària Aigües de Lleida va detectar l’any passat un total de 120 fraus en comptadors d’aigua a la ciutat, una xifra que, segons va explicar un portaveu de l’empresa, no segueix cap tendència a l’alça o a la baixa en els últims anys, sinó que és aleatòria en cada exercici. La majoria dels fraus es donen per manipular el comptador, encara que també succeeix perquè el consumidor no s’ha donat d’alta del servei o fins i tot per posar una connexió amb el comptador d’un veí, amb la qual cosa aquest últim acaba pagant la quota dels dos habitatges. En aquests casos, sol ser l’afectat el que dóna la veu d’alerta al rebre factures per un import molt més elevat del que paga habitualment. Fonts de la concessionària van explicar que quan es detecta un frau s’obre un expedient sancionador al consumidor.

LES CLAUS

  • Frau. Els fraus detectats per Aigües de Lleida es produeixen per manipular el comptador de l’aigua, no donar d’alta el servei o per posar una connexió amb el del veí, perquè sigui ell qui pagui la quota.
  • Tarifa. El rebut de l’aigua està compost per la tarifa municipal i el cànon de la Generalitat. La tarifa municipal més econòmica és de 0,5606 €/m³ per a un consum d’un màxim de 18 m³ i la més cara, d’1,2271 euros per a consums de més de 36 m³ (més una quota fixa de 13,08 euros en els quatre trams de consum que existeixen). El cànon va de 0,4791 €/m³ a 4.4144.

El frau en els subministraments acostuma a ser més comú en l’electricitat i, segons les últimes dades publicades, la companyia Endesa va detectar el 2016 un total de 2.166 connexions il·legals a tota la província, de les quals sol un 1% corresponien de famílies amb pocs recursos.

A més, tal com va publicar aquest diari, Aigües de Lleida va tallar l’any passat el subministrament per impagament a 110 indústries. En canvi, no va tallar l’aigua a cap particular per no pagar aquest servei, igual que el 2016, en virtut de la llei de pobresa energètica. Fa tres anys que la tarifa de l’aigua a la capital està congelada, després d’haver-se triplicat el rebut en la dècada anterior. La tarifa municipal varia segons el consum (hi ha quatre trams), de manera que la més econòmica és de 0,5606 €/m³ i la més cara, d’1,2271. A tots els trams cal sumar-hi 13,08 euros de quota fixa. Pel que fa al cànon de la Generalitat, té un preu de 0,4791 €/m³ per al tram de menor consum i de 4,4144 per al de consum més elevat.

Reposa 136 tapes de registre a causa de ruptures o sostraccions

La xarxa de clavegueram de la ciutat té 334 quilòmetres, davant dels 208 d’una dècada enrere. La concessionària Aigües de Lleida també s’encarrega del seu manteniment i per a això va efectuar l’any passat 73 inspeccions amb càmera i va practicar un total de 540 intervencions de diversa índole. També va inspeccionar 24 abocaments al clavegueram i va haver de canviar 136 registres (les tapes metàl·liques que s’aixequen per accedir a la xarxa) a causa de ruptures o sostraccions, segons dades que l’empresa va recopilar per a l’última comissió de seguiment del servei. El robatori d’elements metàl·lics de zones poc freqüentades de la via pública, així com d’edificis en desús, és relativament habitual. D’altra banda, l’estació depuradora, que també gestiona la mateixa concessionària, va tractar el 2017 un total de 20.355.660 metres cúbics d’aigua, que suposen entre un mínim de 44.986 i un màxim 55.619 m³ al dia.

tracking