SEGRE

Catalogats fins a vint vestigis de la Guerra Civil a la ciutat de Lleida que plantegen recuperar en dos rutes

Una de la Batalla de Lleida, de la qual es compleixen 80 anys, i l’altra del Front del Segre

Alguns dels vint elements que han estat catalogats

Vestigis de la Guerra Civil a la ciutat Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nius de metralladora, búnquers, refugis antiaeris i impactes de bala són alguns dels vint vestigis de la Guerra Civil a la ciutat, que han estat inventariats i ahir van ser presentats coincidint amb el 80è aniversari de la Batalla de Lleida després de la qual la capital va quedar arrasada i ocupada per les tropes franquistes.

Mira les imatges

El catàleg és obra de l’historiador Gabriel Ramon-Molins, del Servei d’Història, Documentació i Patrimoni de la Univesitat de Lleida, per encàrrec de la Paeria arran d’una moció del Centre Excursionista. L’autor proposa dos rutes: una amb espais de la Batalla de Lleida i una altra del Front del Segre que va dividir la ciutat gairebé nou mesos, amb el Tossal de la Moradilla com a enclavament central. La primera ruta inclouria 9 elements: impactes d’artilleria al Castell de Gardeny, l’alt de les Collades, l’antiga presó de Lleida, el camp d’aviació dels Magraners, la casamata (volta per instal·lar peces d’artilleria) de Camp de Mart, el búnquer dels Pous de Gel, les dos bateries antiaèries, el refugi antiaeri i la mateixa Seu Vella. Planteja col·locar dos plafons informatius als turons de la Seu i de Gardeny, i sobre aquest últim apunta que l’escut franquista que corona un dels edifici sigui conservat amb una “contextualització del símbol i de l’espai”.

Per a la segona proposa d’incloure els impactes d’artilleria des de l’antic Banc d’Espanya a l’Arc del Pont (amb un plafó informatiu), el refugi antiaeri de la Bordeta, casamates d’aquest barri i de la partida de Grealó, vestigis ja desapareguts i el Tossal de la Moradilla, que planteja convertir en un gran memorial de la Guerra Civil. L’edil de Participació, Joan Gómez, va afirmar que volen “rememorar els fets perquè no tornin a passar” i el d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, va dir que “treballarem per a la protecció i divulgació” dels vestigis.

tracking