SEGRE

UNIVERSITAT FINANÇAMENT

Quants alumnes de la UdL demanen beca per pagar els estudis?

Té registrades 4.216 sol·licituds d’ajuts al ministeri d’Educació, davant de les 4.340 del curs passat || Molts estudiants afirmen que ja les han cobrat

Imatge d’arxiu d’investigadors a l’IRBLleida.

Imatge d’arxiu d’investigadors a l’IRBLleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Universitat de Lleida (UdL) té registrades 4.216 sol·licituds de beques d’estudiants el ministeri d’Educació, la qual cosa representa que al voltant del quaranta per cent de l’alumnat demana una ajuda per pagar els estudis. La xifra de sol·licitants és una mica inferior a la del curs passat, quan n’hi va haver 4.340, però superior a la de l’anterior (4.148). Fonts de la UdL van indicar que fins a finals de mes no disposaran de la resolució global de les peticions. No obstant, actualment hi ha estudiants que ja saben que la seua sol·licitud ha estat acceptada i fins i tot han cobrat l’import corresponent, mentre que d’altres encara no.

Els pressupostos de l’Estat per a l’any 2018, presentats aquella mateixa setmana, assoleixen una xifra rècord de 1.575 milions destinats a les beques i ajuts a l’estudi (el 2017 la partida va ser de 52 milions menys). De la xifra total, 1.450 milions es destinaran a les beques convencionals, la qual cosa implica trenta milions més que l’any passat, i uns altres vint milions seran a més per a beques d’excel·lència per a alumnes amb aprofitament acadèmic excel·lent, amb l’objectiu de cobrir tant les seues necessitats com una part important del cost de les seues matrícules.

La directora de l’IRB diu que el 155 ha afectat tots els procediments de treball de l’institut

La mateixa UdL també atorga ajuts per contribuir a pagar l’habitatge o el desplaçament diari dels seus estudiants. El curs passat, va concedir-ne uns 160 i en l’actual encara no ha resolt les peticions, segons el vicerectorat d’Estudiantat.

D’altra banda, el secretari d’Estat d’Educació, FP i Universitats, Marcial Marín, va anunciar ahir que la partida que l’Estat preveu destinar al programa Erasmus+ és de 206,7 milions d’euros, 28,5 més que l’any anterior. Així ho va indicar en les Jornades de Seguiment d’Associacions Estratègiques del programa Erasmus+ per a projectes de la convocatòria del 2016, en què participen organitzacions i centres d’educació bàsica i superior, de FP i de formació d’adults i que involucren més de 20.000 persones. Marín va assenyalar que hi ha 230 projectes Erasmus+ en marxa de la convocatòria del 2016, en els quals participen 1.220 organitzacions de tot Europa.

L’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) convocarà cinc beques per a alumnes de Batxillerat perquè treballin al centre durant els mesos d’estiu i puguin conèixer de primera mà el món de la investigació biomèdica. La convocatòria està pensada per als alumnes de les comarques de Lleida amb l’objectiu de despertar i fomentar les vocacions investigadores dels estudiants, que seran repartits en cinc grups d’investigació: cicle cel·lular, fisiopatologia metabòlica, patologia oncològica, unitat de senyalització neuronal i un grup d’investigació translacional vascular i renal. “Hem de detectar com més aviat millor els futurs investigadors i considerem que aquesta mesura ens serà molt útil”, va dir Joan Ribera, professor de la Universitat de Lleida i responsable de la convocatòria. Els alumnes interessats podran enviar una sol·licitud al web de l’IRBLleida i tindran de termini fins al 4 de juny. El temps de durada d’aquesta oferta va de l’1 de juliol al 30 d’agost i les cinc persones seleccionades comptaran amb una dotació econòmica de 200 euros. La directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández, va explicar que els alumnes hauran d’elaborar una memòria a l’acabar l’estada i que la millor obtindrà una compensació econòmica de 400 euros.

Per la seua part, tant el delegat territorial del departament d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, com la vicerectora d’Estudiantat de la UdL, Neus Vila, van mostrar el seu suport a la iniciativa. Vila va recalcar que “si hi ha més sol·licituds de les previstes, per la nostra part no hi hauria cap problema a ampliar les places”, mentre que Cullerés va proposar que els seleccionats ofereixin xarrades informatives a les aules. D’altra banda, Fernández va destacar que l’aplicació de l’article 155 “ha afectat tant en matèria pressupostària, administrativa i en els processos burocràtics que fa l’IRB, entorpint greument el nostre treball”.

tracking