SEGRE

TRIBUNALS ENSENYAMENT

El Constitucional avala subvencionar els col·legis que segreguen per sexe

Rebutja un recurs del PSOE del 2014 i confirma també que la Religió sigui una assignatura alternativa obligatòria || A Lleida n’hi ha dos, Arabell i Terraferma

Imatge d’arxiu del col·legi Arabell, un dels centres que segrega els alumnes per sexe.

Imatge d’arxiu del col·legi Arabell, un dels centres que segrega els alumnes per sexe.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Constitucional va rebutjar ahir el recurs del PSOE contra la llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) impulsada per l’exministre Wert i avala així que se subvencioni amb diners públics els col·legis que segreguen per sexes els alumnes (entre aquests, els vinculats a l’Opus Dei, com l’Arabell i el Terraferma a Lleida), així com altres aspectes de la norma, com que la Religió sigui una assignatura alternativa obligatòria. El ple va decidir per majoria de vuit vots contra quatre i desestima així en la totalitat el recurs que va presentar el grup socialista el març del 2014. El recurs denunciava contra diversos punts de la Lomce, a banda del finançament públic de l’educació separada per sexes, com la segregació dels alumnes en itineraris acadèmics o que l’assignatura de Religió sigui una alternativa obligatòria. Al ser el recurs desestimat en la seua totalitat, també es confirmen aquests altres aspectes de la normativa, de manera que els alumnes hauran de cursar Valors o bé Religió.

El Constitucional ja va estimar parcialment al febrer el recurs de la Generalitat contra aquesta mateixa llei i va anul·lar l’obligació d’escolaritzar (i pagar) en centres privats alumnes que volen el castellà com a llengua vehicular i no hi hagi opció en col·legis públics.

El ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va celebrar la decisió del TC. “Ningú està obligat a portar els fills a aquells col·legis amb educació diferenciada, i el que ha fet el Tribunal Constitucional és reafirmar una situació que hi ha en altres països i també està tutelada per la convenció de la Unesco”, va subratllar.

Per la seua part, la portaveu socialista d’Educació al Congrés dels Diputats, María Luz Martínez Seijo, va considerar que existeix un model educatiu més “centrat en una ideologia de la dreta que permet aquesta segregació” i va fer una crida a canviar la Constitució. El portaveu d’Educació de Podem, Javier Sánchez, va qualificar la decisió d’“una mala notícia per a l’educació del nostre país” i va defensar que “l’educació que separa nens i nenes és contrària als valors democràtics i els drets humans”. La portaveu d’Educació de Ciutadans, Marta Martín, va opinar que els col·legis sostinguts amb fons públics i que segreguen per sexe no són inconstitucionals ni obligatoris. El sindicat CCOO creu que es tracta d’una “sentència política que reforça les polítiques segregadores del PP, que no són del segle XXI” i UGT es va mostrar “totalment en contra que aquest tipus d’educació es pagui amb diners públics”.

Per la seua part, els defensors dels centres que segreguen els alumnes per sexes asseguren que educar nens i nenes per separat dóna millors resultats acadèmics.

La Fapac creu que s’ha d’invertir en “altres tipus de segregació”

La portaveu a Lleida de la Federació d’Associacions de Pares de Catalunya, Elisa Solé, va opinar que “els diners públics no haurien d’anar a centres que segreguen per sexes quan hi ha altres tipus de segregació [amb referència a l’acumulació d’alumnes d’origen estranger a la pública] on s’hauria d’invertir”. En canvi, la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d’Alumnes defensa l’aval a “la llibertat dels pares”.

tracking