SEGRE

Un detingut a Lleida en una operació contra la falsificació documental per obtenir el carnet de conduir

Pertanyia a una organització criminal especialitzada en suplantar identitats en els exàmens a canvi de 2.000 euros

Una imatge de l'operacio

Un detingut a Lleida en una operació contra la falsificació documental per obtenir el carnet de conduirMossos d'Esquadra / Policia Nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Policia Nacional i Mossos d´Escuadra, en una operació conjunta, han detingut 46 persones, una d’elles a Lleida, i desarticulat una organització criminal d’origen subsaharià especialitzada en la falsificació de documents. Els arrestats suplantaven la identitat dels aspirants per obtenir el carnet de conduir a canvi de 2.000 euros, segons la policia. A més, fabricaven qualsevol tipus de document per a la seua venda entre la comunitat ghanesa a Espanya, cobrant 600 euros per passaport, 300 euros per permís de residència o 150 euros per certificat.

Les investigacions van començar a finals de l’any 2016, quan els agents es van desplaçar fins la sala d’exàmens teòrics de la Prefectura Provincial de Trànsit de Tarragona per verificar els documents presentats pels aspirants a obtenir el permís de conduir. Allà van detectar irregularitats a la targeta d’identitat d’estranger d’un ciutadà de Ghana en tractar-se d’un document fals amb què s’identificava un altre ciutadà d’aquest país.

A partir d’questa pista, els investigadors van descobrir l’existència d’una trama criminal dedicada a la falsificació de documents per realitzar exàmens teòrics de conduir. Usurpaven la identitat de l’aspirant i, per tant, incorrien en la presumpta comissió de diversos delictes, tals com falsedat documental, usurpació d’estat civil i delictes contra la seguretat viària, ja que obtenen el carnet de forma fraudulenta sense els coneixements teòrics i pràctics necessaris.

Els agents van comprovar que les persones interessades pagaven 2.000 euros a l’organització perquè un suplantador es presentés a l’examen, identificant-se amb un document alterat on constaven les dades del client-aspirant però amb la imatge de l’usurpador-suplantador. En algunes ocasions, si aspirant i usurpador tenien trets físics similars, aquest últim es presentava amb el document real del primer. Principalment, els clients eren persones que necessitaven adquirir el carnet ràpidament, que no parlaven l’idioma o que no volien estudiar.

Després d’analitzar totes les dades obtingudes, els agents van establir el corresponent dispositiu operatiu i van registrar sis immobles –quatre a Madrid i dos a Barcelona- on s’han trobant gran quantitat de documentació de persones que haurien obtingut el permís de conduir d’aquesta forma fraudulenta. La investigació, que continua oberta, s’ha saldat fins el moment amb la detenció de 46 persones a Madrid (10), Barcelona (16), Múrcia (2), Logronyo (2), Biscaia (3), Saragossa (7), Burgos (2), Alacant (1), Las Palmas (1), Almeria (1) i Lleida (1).

tracking