SEGRE

JORNADES TRÀFIC D?ÉSSERS HUMANS

Creu Roja detecta cada any sis casos d'explotació sexual a Lleida

Són dones que demanen ajuda a l’entitat, cosa que permet destapar xarxes de tràfic de persones || Exigeixen més protecció a les víctimes en una jornada a la Llotja

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sis dones prostituïdes a Lleida demanen ajuda cada any a Creu Roja. Són atencions de primera necessitat en què la dona va a l’ONG. Establir el vincle és la clau per detectar si aquestes dones són víctimes de tràfic de blanques i són explotades sexualment per part de grups criminals. Segons va assenyalar ahir Jordi Vidal, director de Migracions i Refugi de Creu Roja Lleida, el perfil de la víctima d’explotació sexual a la província és una dona nigeriana amb un o dos fills a càrrec. “En molts casos elles no es consideren víctimes i, de fet, fins que no ho denuncien, no se’ls considera com a tal oficialment. Però les atenem i les incloem al nostre programa d’acollida”, va explicar.

Així es va expressar Vidal en el marc d’una jornada sobre el tràfic d’éssers humans organitzat per la Comissió de Treball Sexual de Lleida a la Llotja. Amb l’assistència de més de 220 persones, diferents entitats van exposar la seua experiència en l’atenció a persones que són explotades, en la majoria de casos a nivell sexual i laboral, a diversos punts de la geografia espanyola. A més, Vidal va destacar que un dels reptes de l’entitat és lluitar contra l’explotació laboral dels temporers en zones agrícoles de Lleida.

La detecció del tràfic té serioses dificultats, segons van denunciar ahir aquestes entitats, que sol·liciten més protecció per a les víctimes una vegada s’han atrevit a denunciar els capturadors. Sobre aquesta qüestió, la Policia Nacional va explicar ahir el protocol d’actuació contra el tràfic d’éssers humans, que es basa en dos eines: el telèfon de denúncia (900 105 090) o l’email (trata@policia.es) i la figura de l’interlocutor social territorial, present a totes les províncies i que s’encarrega de coordinar els casos d’explotació que arriben a coneixement de la Policia Nacional. Aquests agents es coordinen amb altres forces de seguretat, com són Mossos d’Esquadra i Policies Locals. Per la seua banda, la Comissió del Treball Sexual a Lleida va explicar que estudien la implementació d’un protocol, que inclou la Fiscalia, per abordar l’atenció de les víctimes del tràfic d’ésser humans.

A la jornada van intervenir professionals que van tractar sobre les persones refugiades, la prostitució de dones i nenes i l’experiència en els serveis d’acollida, escassos en l’actualitat, segons van denunciar.

Més de 200 persones van assistir ahir a la jornada sobre el tràfic d’éssers humans a la Llotja de Lleida.

Més de 200 persones van assistir ahir a la jornada sobre el tràfic d’éssers humans a la Llotja de Lleida.ÒSCAR MIRÓN

tracking