SEGRE

SUCCESSOS OPERACIÓ

Detinguts per frau en l'IVA de begudes alcohòliques

Arrestades 43 persones en diverses províncies, una a Lleida || Estan acusats de defraudar més de 25 milions d’euros

Vista dels diners en efectiu confiscats a l’organització criminal.

Vista dels diners en efectiu confiscats a l’organització criminal.GUARDIA CIVIL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària, en el marc de l’operació Esperit, han desarticulat una organització criminal acusada de defraudar més de 25 milions d’euros en IVA sobre la comercialització de begudes alcohòliques i en la qual s’han detingut 43 persones a tot el territori espanyol, una d’elles a Lleida. A més, l’operació s’ha dut a terme a Barcelona i Girona, així com a Madrid, Zamora, Badajoz, Castelló, València, Sevilla, Cadis, Màlaga i Guadalajara i s’ha saldat amb la confiscació de begudes alcohòliques per valor de més de quatre milions d’euros. Els delictes que s’imputen als membres d’aquesta organització delictiva són contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, contra el mercat i els consumidors i falsedat documental.

La investigació es va iniciar arran d’una denúncia de l’Agència Tributària el setembre del 2016 a Castelló. Es va detectar un entramat societari que s’estenia per diverses províncies format per més de seixanta empreses. La xarxa estava organitzada per mirar d’emmascarar l’activitat delictiva i cada societat exercia diferents rols.

Els agents bloquegen diversos centenars de productes financers, immobles i vehicles

L’adquisició de la mercaderia, begudes alcohòliques, es feia per un grup d’empreses denominades “introductores”, les quals direccionaven el producte al dipòsit fiscal ubicat a Castelló. Seguidament, les begudes eren transportades fins als centres de distribució, que tenien la capacitat de comercialitzar-les a preus molt per sota dels de mercat. Aquest reduït preu s’aconseguia perquè l’organització criminal eludia pagar l’impost de l’IVA.

Segons els investigadors, hi havia un grup d’empreses liderades per testaferros que eren les que eludien el pagament d’impostos i quan Hisenda ho reclamava, aquestes no responien. Això feia que la xarxa pràcticament s’assegurés el monopoli del mercat.

A banda de les detencions, en l’operació també s’han bloquejat diversos centenars de productes financers, 47 immobles de diferent naturalesa i 59 vehicles.

tracking