SEGRE

EDUCACIÓ UNIVERSITAT

Robòtica per a futurs docents

La UdL imparteix un màster per a graduats d’Educació Infantil i Primària amb l’objectiu que sàpiguen com utilitzar-la per ensenyar als seus futurs alumnes || Moltes escoles tenen robots a les aules, però la falta de formació dels mestres dificulta aplicar-la amb tot el seu potencial

Alguns dels alumnes del màster aprenent a utilitzar la robòtica amb finalitats didàctiques.

Alguns dels alumnes del màster aprenent a utilitzar la robòtica amb finalitats didàctiques.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El professor i responsable d’aquest màster, David Aguilar, va explicar que durant molts anys l’ensenyament s’ha basat en tres eixos: matemàtiques, lectura i escriptura, però que “ara els temps han canviat i s’ha de complementar l’educació amb la comunicació, la col·laboració, el pensament crític i la creativitat”. Va assenyalar que és fonamental que el sistema educatiu ampliï els seus coneixements per resoldre problemes “de la vida quotidiana” i “això s’aconsegueix formant els alumnes perquè siguin crítics”. La robòtica es pot utilitzar com a mètode per desenvolupar l’STEAM, que engloba la ciència, la tecnologia l’enginyeria, les arts i les matemàtiques, per les sigles en anglès, i aquest és l’àmbit en el qual se centra el màster.

Aguilar va explicar que el treball en la robòtica consisteix, per exemple, a construir un cotxe i que faci un recorregut concret, ja sigui fent el camí més llarg o bé el més curt. A través dels reptes que se’ls planteja, els graduats van desenvolupant les disciplines de l’STEAM. “Aquesta és la idea, que sàpiguen transmetre als futurs alumnes que els problemes no són només aritmètics, que hi ha múltiples maneres d’arribar a un objectiu i la robòtica et permet fer-ho”, va explicar una altra professora, Maria Ricart.

Un robot pot servir per plantejar força qüestions, la idea és aconseguir un objectiu de diverses formes

Tots dos van coincidir que actualment el professorat no té la formació necessària per fer-ho. “Per això hem creat aquest màster”, va detallar Aguilar. Així mateix es van expressar dos alumnes, Miriam i Maria, que van dir que quan eren a pràctiques en col·legis hi havia material per fer classes amb robots, però els docents no sabien com utilitzar-los”.

“Els nens aprenen en igualtat de condicions i cada un a la seua manera”

El col·legi Príncep de Viana utilitza aquest curs per primera vegada la robòtica com a mètode d’aprenentatge per aconseguir un pensament computacional. Els nens van aprenent dels errors amb paciència. El director, Jordi Vidal, va explicar que s’utilitza als tres cicles de Primària amb diferents graus de dificultat. Al cicle inicial, potencien la lateralitat, perquè aprenguin què és l’esquerra i la dreta. Vidal va explicar que amb un robot, una abella petita, es planteja als nens que faci un cert recorregut, i ells donen les ordres “depenent de si ha d’anar a l’esquerra o a la dreta”. En el cicle mitjà i superior el mètode és similar, construeixen el robot i apliquen els coneixements de l’STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) perquè aquest compleixi unes ordres.El col·legi no ho va tenir fàcil per introduir la robòtica a les aules, i és que el professorat “va haver de buscar-se la vida” per formar-se, va assenyalar. Tot i així, va destacar que “ha valgut la pena”. “Els nens es mostren motivats, contents, s’esforcen i, sobretot, aprenen en igualtat de condicions”, va explicar. El professor Joan Carles Roman va remarcar que per a ells “cada objectiu és un repte i ho aconsegueixen a la seua manera”. És una forma que cada alumne potenciï les seues habilitats.

Alguns dels alumnes del màster aprenent a utilitzar la robòtica amb finalitats didàctiques.

Alguns dels alumnes del màster aprenent a utilitzar la robòtica amb finalitats didàctiques.ÍTMAR FABREGAT

Alguns dels alumnes del màster aprenent a utilitzar la robòtica amb finalitats didàctiques.

Alguns dels alumnes del màster aprenent a utilitzar la robòtica amb finalitats didàctiques.ÍTMAR FABREGAT

tracking