SEGRE

SANITAT BALANÇ

Un de cada deu pacients amb cita prèvia als CAP no s'hi presenta

Salut destaca que genera més llista d’espera i és “un perjudici per a tothom” || Els ambulatoris van atendre l’any passat al pla de Lleida 2,8 milions de visites

Imatge d’una visita al Centre d’Atenció Primària Primer de Maig, a la Mariola.

Imatge d’una visita al Centre d’Atenció Primària Primer de Maig, a la Mariola.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 10 per cent dels usuaris amb visita concertada en un Centre d’Atenció Primària (CAP) no es presenta, segons dades de l’Institut Català de la Salut (ICS). Un metge de família atén cada dia vint-i-cinc persones i entre dos i tres no van a la consulta”, va assenyalar la directora de l’Atenció Primària en l’àmbit de Lleida, Núria Nadal. “Ens preocupa perquè això suposa generar més llista d’espera”, va dir Nadal, i va afegir que “el sistema sanitari és de tots, si hi ha pacients que no s’hi presenten ens perjudiquem a tots”. Els equips d’Atenció Primària del pla de Lleida –Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, les Garrigues i la Segarra– van atendre al llarg del 2017 un total de 2.814.682 visites, un 1,68 per cent més que l’any anterior. La cartera de serveis de l’Atenció Primària va en augment i inclou des de les activitats de promoció de la salut i prevenció (salut comunitària, sessions grupals, pacient expert, salut i escola), fins a altres de diagnòstiques i terapèutiques (ecografies, cirurgia menor, consulta antitabac, etc.), a part de les visites.

Pel que fa als serveis d’Urgències i atenció continuada, van rebre més de 245.000 visites l’any passat, de les quals un 5,3 per cent van ser a domicili. El Centre d’Urgències de Prat de la Riba va portar a terme 69.011 visites, un 2,32% més que el 2016.

Núria Nadal va detallar que la majoria d’aquests usuaris són gent gran “que també són els que utilitzen més el sistema sanitari” i, per això, “es posa el focus sobre aquest tipus de pacient i s’ha contractat més personal d’infermeria”.

Actualment, s’han identificat un total de 8.417 malalts d’aquesta mena. Se’ls ha fet un pla sobre les seues necessitats per tal d’oferir-los una millor atenció orientada a l’afectat, la família i l’entorn.

“També deixem constància del que el pacient vol. Per exemple, si el seu estat de salut empitjora i ja no pot valer-se per si mateix, ell ja ens haurà dit si vol ser ingressat o quedar-se a casa”, va explicar en aquest sentit Núria Nadal, a la qual cosa va afegir que “també hi ha qui s’oblida de prendre la medicació i se l’ha d’ajudar o estar pendents de la situació social en la qual es troben, portem cada cas de forma individualitzada”.

tracking