SEGRE

TRIBUNALS SANITAT

Atorguen una pensió de 622 euros a una lleidatana per fibromiàlgia

El TSJC li concedeix per tota la vida perquè la dona, cambrera de professió, no pot treballar pel dolor || L’INSS li haurà de pagar més d’11.000 euros pels retards

Imatge d’arxiu d’una protesta d’afectats de fibromiàlgia.

Imatge d’arxiu d’una protesta d’afectats de fibromiàlgia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha concedit una pensió vitalícia a una lleidatana amb fibromiàlgia i fatiga crònica severes. La fallada del tribunal revoca la sentència emesa pel Jutjat Social 1 de Lleida que va ratificar l’informe de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) que va considerar que la demandant, cambrera de professió de 62 anys, podia continuar treballant malgrat el dolor que té. D’aquesta forma, el TSJC condemna l’INSS a pagar-li una prestació per tota la vida de 622 euros al mes amb caràcter retroactiu des del desembre del 2016, per la qual cosa li haurà d’abonar més d’11.000 euros en retards.

La dona estava de baixa des del juny del 2017 per les fortes crisis de dolor que té i que li impedeixen exercir com a cambrera, al no poder estar dreta i fer un exercici físic mitjà com servir els clients o reposar les begudes a les neveres. La demandant va instar diversos expedients d’incapacitat permanent davant de l’INSS, l’últim el 2014, però tots van ser desestimats. A l’anar al Jutjat Social 1 de Lleida, aquesta instància va ratificar l’informe de la Seguretat Social i va considerar que podia seguir treballant. Llavors, la dona, amb la representació del gabinet jurídic Tribunal Mèdic, va presentar recurs de súplica davant del TSJC. A l’admetre el recurs, el tribunal superior es mostra contundent a l’afirmar que la simptomatologia de les patologies que té (fibromiàlgia en grau tres i fatiga crònica en grau dos) són “clarament invalidants”.

El tribunal assenyala que els símptomes que presenta la dona li impedeixen exercir la feina amb professionalitat

Segons assenyala el tribunal, la demandant difícilment pot suportar una jornada laboral amb un mínim de professionalitat si té “crisis freqüents o gairebé permanents de dolor, difícilment controlades amb medicació, limitació a petits esforços o fatiga precoç”. Per tot plegat, revoca la sentència del jutjat de Lleida i li concedeix la incapacitat absoluta. La sentència no és ferma i contra ella hi pot haver recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.

Uns 10.000 lleidatans tenen aquesta malaltia o fatiga crònica Aproximadament 10.000 persones a la província de Lleida tenen fibromiàlgia, fatiga crònica o sensibilitat química, malalties amb difícil diagnòstic que poden fer que la vida dels afectats sigui un autèntic calvari. A més del dolor i diferents patologies associades, en la seua immensa majoria també mentals com la depressió, els afectats es troben amb la dificultat d’aconseguir una incapacitat absoluta i una prestació que els permeti subsistir. El director del gabinet jurídic Tribunal Mèdic (que ha representat la veïna de Lleida), Alejandro Rusiñol, va assenyalar que “és important que els ciutadans mai llancin la tovallola i lluitin pels seus drets fins al final”. L’any 2011, un jutjat de Lleida va atorgar la primera invalidesa absoluta a una afectada per fibromiàlgia.

tracking