SEGRE

HABITATGE NORMATIVA

Adéu als okupes "professionals"?

Ara, els processos de desnonament a Lleida es prolonguen de mitjana al voltant d’un any || “És una iniciativa per posar fi a les màfies”, explica una advocada

Una torre okupada a Grenyana que es va utilitzat com a taller il·legal i ara com a desballestador.

Una torre okupada a Grenyana que es va utilitzat com a taller il·legal i ara com a desballestador.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Sobre el paper, crec que és una bona llei i pot ser efectiva. Potser no tant com ens volen fer creure, però agilitzarà el procés per acabar amb les màfies i els okupes professionals.” Aquesta és la valoració que fa l’advocada Laura Buetas, del despatx Moragues, sobre la nova llei de desnonaments exprés que dimarts passat va aprovar el Congrés dels Diputats amb els vots a favor de Partit Popular, Ciutadans, PNB i PDeCAT. “Bàsicament, aquesta llei pretén agilitzar la durada d’un procés de desnonament. De mitjana, un procés d’expulsió pot allargar-se un any i fins i tot dos, però amb aquesta normativa redueix molt els temps. Per començar, una vegada es denuncia una situació d’okupació, els acusats tenen un termini de vint dies per presentar documents que demostrin que hi són il·legalment. Si no els presenten, es procedeix al desallotjament i en dos mesos es pot fer efectiu”, detalla Buetas, que també reconeix que fins ara s’utilitzava molt “la picardia” per retardar al màxim possible aquests processos.

“Contractar un advocat d’ofici, recórrer i presentar al·legacions, entregar documentació falsa... Totes aquestes tècniques s’utilitzaven per retardar al màxim el procés, sobretot per part d’okupes que entraven als habitatges, els llogaven i es desentenien de la situació”, recalca en aquest sentit l’advocada. Per aquest motiu, conclou que “aquesta llei busca eliminar les màfies de l’okupació, no facilitar el desallotjament de famílies que hi siguin per necessitat. És una bona llei, però veurem com s’aplica i quina és la seua efectivitat”.

Esperant el desallotjament que mai arriba a Grenyana

Una casa okupada a la partida de Grenyana segueix utilitzant-se com a desballestador per part dels inquilins un any i tres mesos després que un jutge donés la raó al propietari i n’ordenés el desallotjament. “El jutjat va decidir a favor del meu client, però els okupes van al·legar per guanyar temps i ara estan il·localitzables, per la qual cosa s’ha paralitzat tot el procés”, explica l’advocada de Manel Cullerés, propietari de l’habitatge que un cap de setmana del 2014 se’n va anar a la platja i, al tornar, es va trobar amb la casa que pertanyia als seus pares okupada. Primer la va utilitzar un grup de senegalesos com a taller il·legal però, arran de la decisió judicial, alguns d’ells van abandonar l’immoble i els que s’hi van quedar van utilitzar l’espai com a traster, on s’acumulen diversos vehicles desballestats. “A més, algunes parts de la casa estan deteriorades, només faltaria que se’n desprengués runa, ferís un dels okupes i la culpa se l’emportés el propietari”, prossegueix la lletrada. “És una situació que s’ha prolongat molt i el meu client no pot ni atansar-se a la torre, està desesperat i prou”, acaba. Així mateix, Manel va denunciar al seu moment que aquest procés li ha afectat seriosament la salut.

tracking