SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Noves normes sobre purins obligaran a renovar 1.700 cisternes per abocar-los

Modificar-les o canviar-les en propers anys costarà de 10.000 a 70.000 € cada una

La demostració de sistemes d’aplicació de purins ahir a Montgai.

La demostració de sistemes d’aplicació de purins ahir a Montgai.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La nova normativa sobre purins prohibirà en els propers anys abocar-los mitjançant aspersió i exigirà aplicar-los arran del terra o fins i tot injectar-los-hi. Això reduirà la contaminació, millorarà la fertilització i evitarà pudors, però exigirà modificar o canviar 1.700 cisternes a Lleida, cada una de les quals amb un cost d’entre 10.000 i 70.000 euros.

Adaptar-se a la nova normativa sobre purins que va entrar en vigor el mes de gener passat exigirà renovar 1.700 dipòsits a Lleida, el 90% de les que fins ara s’han utilitzat per aplicar-los en cultius. El decret estatal prohibeix abocar-los mitjançant aspersió amb els tradicionals ventalls i plats instal·lats a les cisternes i exigeix aplicar-los arran del terra i fins i tot injectar-los-hi. Es tracta d’una mesura que pretén reduir les emissions d’amoníac de les dejeccions en l’atmosfera, millorar la fertilització i evitar pudors a l’abocar-los a prop de zones habitades. Tanmateix, modificar o canviar les cisternes actuals suposarà un cost d’entre 10.000 i 70.000 euros cada una en els propers anys, una cosa que els propietaris, agricultors i ramaders assumeixen entre la resignació i dures crítiques.

Catalunya s’ha acollit ja a una moratòria en l’aplicació del decret que es prolongarà fins a l’1 de gener del 2018. Podrà prolongar-se més enllà d’aquesta data, però el sindicat agrari Jarc adverteix que aquesta pròrroga podria acabar en dos o tres anys. “Només un 10% de les cisternes estan adaptades a la nova normativa a Lleida”, va explicar Jordi Vidal, secretari tècnic del sindicat, qui va valorar que, per ajustar-se al decret, “necessitem un parell d’anys més, ja que els fabricants no tenen temps de construir tots els aplicadors necessaris i el sector necessita prou diners per afrontar aquesta inversió”.

El cost dels nous aplicadors oscil·la entre els 10.000 i els 30.000 euros. Tanmateix, moltes de les cisternes actuals són models antics en els quals no podran instal·lar-los, de tal manera que requerirà adquirir nous dipòsits. En aquest cas, la inversió necessària serà d’entre 30.000 i 40.000 euros més, amb la qual cosa pot assolir els 70.000. En aquest sentit, Jarc va recordar que el ministeri d’Agricultura haurà de publicar en les p`roximes setmanes una línia d’ajuts per a injectors i altres sistemes d’aplicació de purins. Així mateix, va indicar que la compra d’aquests equips pot optar a la línia de subvencions del departament d’Agricultura per mitigar el canvi climàtic.

El sindicat va fer aquestes declaracions durant una demostració de nous sistemes d’aplicació de purins a Montgai a càrrec de l’empresa local Tallers Gili 98, que va reunir uns tres-cents agricultors i ramaders de diferents punts de Catalunya i d’Espanya. Durant la jornada, es van mostrar set procediments per aplicar les dejeccions d’acord amb la nova normativa, així com una aplicació informàtica per controlar la fertilització en temps real mitjançant localització GPS. ­Xavier Gili, responsable de l’empresa, va destacar la importància de “conscienciar” els agricultors sobre la “imminent” aplicació del decret estatal. Jarc estima que afecta el 95% de les 4.300 cisternes a Catalunya i de les 36.000 a tot l’Estat.

El nou decret incorpora a Espanya les últimes directrius comunitàries sobre la gestió de purins, i se suma a altres normes com el decret de fertilització que prepara el departament d’Agricultura. Aquesta norma vetarà també l’aplicació de purins per aspersió i preveu mesures addicionals per evitar la contaminació de les aigües subterrànies, després de dos dècades sense gairebé millores.

tracking