SEGRE

INSTITUCIONS PARTICIPACIÓ

La Paeria busca síndic

Josep Giné, que va ser designat el 2016, posa el càrrec a disposició de l’ajuntament després d’una llarga baixa || Ros negociarà amb Postius un substitut

Imatge d’arxiu de Josep Giné explicant en un ple de la Paeria una memòria de la sindicatura.

Imatge d’arxiu de Josep Giné explicant en un ple de la Paeria una memòria de la sindicatura.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria busca nou Síndic Municipal de Greuges. L’actual, Josep Giné, que va ser designat el 2006, fa dos anys que està inactiu a causa d’una greu malaltia que va tenir i ara ha posat el seu càrrec a disposició de l’ajuntament. Així ho va confirmar l’alcalde, Àngel Ros, que està pendent de concretar una trobada amb el president del grup municipal del PDeCAT, Toni Postius, per començar a negociar una persona de consens que substitueixi Giné. No obstant, l’alcalde no ha fixat un termini temporal per tenir una proposta, que després haurà de ser ratificada en una sessió plenària.

Durant aquest temps, la sindicatura ha seguit en funcionament, encara que sense la figura del síndic en actiu. De fet, per motius de salut, Giné ja no va assistir a la presentació en el ple de les memòries de la sindicatura dels anys 2015 i 2016. En aquest sentit, en el ple del passat mes de febrer la Crida va demanar nomenar un altre síndic com més aviat millor i l’alcalde va dir llavors que li preguntaria si es veia o no amb ànims de seguir.

Giné va assumir el càrrec en un ple extraordinari el 28 de juliol de l’any 2006. En aquell moment era funcionari del departament d’Indústria i havia estat cap de l’oposició a la Paeria (pel grup municipal de CiU). Va rellevar Teresa Areces, que va estar al capdavant de la sindicatura durant deu anys.

El primer síndic va ser l’advocat i polític, ja desaparegut, Simeó Miquel, que es va convertir en el primer defensor del ciutadà municipal de l’Estat (vegeu el desglossament), figura creada el 1990 quan Antoni Siurana era alcalde. El novembre del 2010, una trobada de síndics de greuges municipals de tot l’Estat va servir per celebrar els vint anys de la seua creació.

És una institució que, dins de la circumscripció municipal, té la missió de defensar els drets que la legislació de règim local té reconeguts a la ciutadania. Així, els veïns que se senten ofesos per una actuació municipal poden presentar una queixa i el síndic, després d’estudiar-la, emet una recomanació.

La sindicatura municipal de Lleida va ser la primera de l’Estat La Sindicatura de Greuges de Lleida va ser la primera de tot l’Estat, creada el 1990 pel llavors alcalde Antoni Siurana i amb Simeó Miquel al capdavant.

tracking