SEGRE

JUSTÍCIA ACTIVITAT

Jutjats de pau de Lleida tramiten més de 27.000 casos en un sol any

Aquests organismes ‘alleugen’ els tribunals de primera instància en casos de menor gravetat || Les resolucions penals augmenten per primera vegada en cinc anys

Exterior dels serveis territorials de Justícia a Lleida.

Exterior dels serveis territorials de Justícia a Lleida.GOOGLE MAPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els jutjats de pau lleidatans van ingressar l’any passat més de 27.000 assumptes civils i penals en aquells municipis que no compten amb tribunals de primera instància i instrucció i van auxiliar en causes de menor gravetat, alleujant la càrrega de treball dels tribunals. Segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística, els jutjats de pau presents a la província de Lleida van ingressar un total de 27.084 resolucions, la qual cosa significa un lleuger descens del 2,4 per cent respecte a l’activitat registrada el 2016. Aquesta xifra es deu a la baixada de les resolucions en matèria civil, ja que en el cas dels assumptes penals els jutjats de pau van registrar el primer augment des del 2013.

En matèria civil, els jutjats de pau lleidatans van ingressar un total de 14.612 assumptes l’any passat, un 5,7 per cent menys que a l’exercici del 2016. La immensa majoria van ser auxilis judicials, la qual cosa comporta la presa de declaració de persones implicades en un procediment civil, actes de conciliació o la celebració de judicis verbals en assumptes per una quantia inferior a noranta euros. També tenen atribuïdes competències per registre civil, com el certificat de matrimonis, naixements i defuncions. Per contra, l’activitat d’aquest tipus de jutjats en matèria penal ha anat en augment i l’any passat van ingressar 12.472 resolucions, la gran majoria prenent declaració a persones implicades en un procés judicial tipificat al Codi Penal. En aquest sentit, el jutge de pau, que no és necessari que sigui llicenciat en Dret, té competències en faltes contra les persones, algunes contra el patrimoni i contra els interessos generals.

En el cas penal, aquest tipus de jutjats tenen competència en amenaces lleus o desordres públics

Per exemple, els jutjats de pau coneixen les amenaces lleus, del deslluïment de béns immobles públics o de desordres públics. L’estadística de l’INE mostra que la seua taxa de resolució és molt elevada, ja que l’any passat van resoldre més del 99 per cent dels expedients judicials que van ingressar.

Segona província catalana amb més jutges, presents en 224 municipis La llei estableix que hi hagi un jutge de pau en tots els municipis en els quals no hi ha un jutjat de primera instància i instrucció. Són òrgans unipersonals amb jurisdicció al terme municipal i a Lleida n’hi ha actualment 224, la segona província amb un major nombre de jutges de pau darrere de Barcelona. Al capdavant d’aquests organismes hi ha un jutge de pau elegit per l’ajuntament i nomenat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un període de quatre anys. Els únics requisits són ser major d’edat, tenir la nacionalitat espanyola i no estar immers en una causa d’incapacitat ni d’incompatibilitat amb l’exercici de les seues funcions. El 2017, els 887 jutjats de pau de Catalunya van ingressar prop de 279.800 assumptes civils i penals, un 2 per cent més que el 2016.

tracking